U trendu

Atlas grupa poklonila slike Miće Popovića MSU i SANU

BEOGRAD – „Atlas grupa“, uz posredovanje i podršku Ministarstva kulture i informisanja, poklonila je dela Miodraga Miće Popovića – kompoziciju „Heksagonalni prostor“ i sliku „Solunac“ Muzeju savremene umetnosti, a portret profesora Mihaila Đurića Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Protokol o donaciji osam Popovićevih dela danas su u prostorijama Ministarstva kulture potpisali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik „Atlas grupe“ Duško Knežević i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

Vukosavljević je ohrabrio korporacije i pojedince da čine ovakve gestove i izrazio nadu da će veliki i značajan gest „Arlas grupe“ ostaviti utisak na druge subjekte koji su u prilici da postupe slično.

„Živimo u epohi u kojoj su ovakvi potezi retki. Svojevremeno, u 19. i prvoj polovini 20. veka Srbija je imala velike donatore Iliju Milosavljevića Kolarca, Simu Andrejevića-Igumanova, Luku Ćelovića Trebinjca, Nikolu Spasića, Mišu Anastasijevića. Njihove donacije bile su deo pozitivnog odnosa prema društvu, narodu, zajednici“, podsetio je ministar.

Vukosavljević je rekao da postupak „Atlas grupe“ ohrabruje i izrazio nadu da će gestovi tog tipa biti češća pojava, kako bi se umetnička dobra izlagala pred javnošću i bila pod nadzorom ustanova kulture.

Nakarada je zahvalio „Atlas grupi“ i podsetio da Muzej savremene umetnosti u svojoj kolekciji već ima 20 dela Miće Popovića, dodavši će početkom sledeće godine izložiti slike koje su dobili od „Atlas grupe“.

Knežević je podsetio na reči Miće Popovića: „Daleko sam od pomisli da umetnici mogu da poprave svet, ali oni često nehotice i nesvesno čine da svet ipak ostane podnošljiv“.

On je istakao da ktitorstvo i donacije institucijama i izvrsnim naučnim i umetničkim talentima smatra jednim od najvažnijih uspeha u tri decenije postojanja „Atlas grupe“.

„S namerom da umetnička dostignuća kulture učinimo stalno dostupnim svim građanima, radove velikana umetnosti 20. veka Miće Popovića doniramo našim institucijama“, rekao je Knežević.

Kompozicija „Heksagonalni prostor“, nastala 1970. godine, sačinjena je od šest platna velikog formata, na kojima je Popović, pored svog autoportreta u prirodnoj veličini, naslikao figure svojih prijatelja: Borislava Mihajlovića Mihiza, Dobrice Ćosića, Živorada Stojkovića, Lazara Trifunovića i Antonija Isakovića.

Delo „Profesor Mihailo Đurić“, kao i prethodno, pripada periodu slikarstva prizora, a jednog od najvećih srpskih filozofa i sociologa, koji je zbog svojih istupanja udaljen sa Univerziteta i osuđen na dve godine strogog zatvora, Popović je naslikao kako sedi zavaljen u fotelji, dok je naslon napravljen od poliestera i apliciran na samu podlogu slike.

Na slici „Solunac“ predstavljen je srpski vojnik iz Prvog svetskog rata, s leđa, oslonjen na drvenu štaku u trenutku kada pokušava da pronađe najprikladniji položaj kako bi obavio elementarnu fiziološku potrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.