U trendu

Austrijski film „Lucifer“ večeras u programu Festa

BEOGRAD – Austrijski film „Lucifer“ reditelja Petera Brunera biće prikazan večeras u Glavnom takmičarskom programu 50. Festa u Kombank Dvorani, najavljeno je na susretu sa medijima u ovoj ustanovi.

Osim danas, horor “Lucifer” će biti prikazan i sutra u Dvorani kulturnog centra, kao i 4. marta u Domu omladine Beograda.
„Sjajno je zaista što imate tako značajan festival koji upravo slavi 50 godina postojanja. Čestitam vam 50. rođendan, stvarno je divno što imate tako bogatu istoriju filma i što sam ja sada deo nje“, rekao je autrijski scenarista i režiser.

Brunerov poslednji film – upravo “Lucifer” (2021) premijerno je prikazan u glavnom programu festivala u Lokarnu (Švajcarska), gde je osvojio Nagradu kritike.

Scenario prati sudbinu momka Johanesa, osobe sa mentalnim sposobnostima deteta, koji živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom, sada religioznom ženom.

Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

Zasnovan na istinitoj priči, novi igrani film austrijskog reditelja uranja u svet u kome su misticizam i iskupljenje neraskidivo povezani.

„Istraživao sam građu za ovaj film kada sam čuo tu istinitu priču o sinu koji ubija svoju majku misleći da ju je na taj način spasio, jer je ona zapala u tu duhovnu, religioznu priču. A on opet ima mentalni sklop deteta od 5 godina“, naveo je režiser polaznu tačku za nastajanje svog novog ostvarenja, koje se definiše kao horor žanr.

Zanimljivo je da tu glavnu rolu igra poznati nemački glumac i igrač Franc Rogovski, koji u svojoj filmografiji već ima projekte reditelja kakvi su Mihael Haneke, Terens Malik, Kristian Pecold, a domaća publika ga je nedavno gledala u nemačko-austrijskom ostvarenju „Velika sloboda“ Sebastijana Mezea, na Festivalu autorskog filma 2021.
„Nije nam Rogovski bio prvi izbor, ali smo srećni što smo ga dobili, naravno. Saradnja je bila izvrsna, on je u ovom filmu sa tom ulogom bio kao pravi duhovni ratnik, vođa. Zaista je fenomenalan glumac, posebno je bilo impresivno snimati sa njim scenu sa sokolom. Hteo sam da bude autentično, da se napravi konekcija glumca i ptice, što je bila izuzetno teška scena za realizaciju, ali smo uspeli“, pun utisaka je govorio režiser i scenarista Bruner.

Nagrade na festivalima 2021. godine za „Lucifera“, osim Lokarna, uključuju i “Austin Fantastic Fest” – Festival fantastike u Ostinu (Teksas, SAD), gde je osvojena nagrada za najboljeg glumca – Franc Rogovski, koji je istu laskavu titulu poneo i na festivalu Sidžes (Španija), a tu je za najbolju glumicu proglašena – Suzan Jensen.

Uloge tumače još – Theo Blaickner, Monika Hinterhuber, Erwin Geisler, Clemens Göbl, Markus Eibl.

Reditelja su privukle mnoge kontradikcije i suprotnosti u filmu, koje daju pravu dušu filma.

„Film govori i o tome da su ljudi veliki – najgori neprijatelji prirode, na žalost: uništavaju je, a ne shvataju da su i oni važan deo nje. Tema ekološke krize je morala biti prisutna ovde. Cela ta okolnost je dostigla sada u svetu svoj vrhunac, što nam samo pokazuje situacija na relaciji Ukrajina – Rusija“, zaključio je austrijski sineasta Peter Bruner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.