U trendu

Austrijski filmski festival od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova Srbije

BEOGRAD – Austrijski filmski festival održava se u periodu od 20. do 25. aprila 2023. u nekoliko gradova u Srbiji, najavili su organizatori.

U selekciji „Otkriveni – filmovi novog vremena“ očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: „Iznad sveta“ i „Lisica“ reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), „Korset“ rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), „Alma & Oskar“ Ditera Bernera (Dieter Bernera), „Narcis i Zlatousti“ i „Nulti pacijent“ Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje „Vera“ koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tiža Covi, Rainer Frimmel).

Adrijan Fajks (Adrien Feix), direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala ne krije oduševeljenje tim događajem.

„Za ovogodišnji program dali smo odrešene ruke Milutinu Petroviću – i ne žalimo zbog toga! Oduševljen sam što se rezultat odražava u veoma raznovrsnim, inteligentnim, ali takođe i prelepim filmovima za uživanje. Izdvojio bih „Lisicu“ Adrijana Goigingera koja oduzima dah kao i regionalnu premijeru njegovog filma „Iznad sveta“, u kome središnje mesto zauzimaju priroda, porodica i samoća. Zatim zadivljujuću adaptaciju Hermana Hesea „Narcis i Zlatousti“ u režiji Štefana Ruzovickog, fascinantnu kombinaciju realnosti i fikcije u filmu „Vera“ Tice Kovi i Rajnera Frimela, koji je osvojio nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu u selekciji Venice Orižonti na Venecijanskom filmskom festivalu, kao i film Ditera Bernera „Alma & Oskar“ koji dočarava eksplozivnu ljubavnu vezu slikara Oskara Kokoške (Kokosćka) i kompozitorke Alme Maler.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović.

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.

Reditelj Milutin Petrović, selektor ovogodišnjeg festivalskog izdanja, posebno je istakao film Goigingera.

„Pre svega, gledaćemo dva filma Adrijana Goigingera, koje je i naš gost u Beogradu, a to znači razgovore posle filmova koji čine tu ogromnu razliku između običnih projekcija i onih na ovakvim festivalima. Još jedan autor će imati fokus na ovom malom festivalu: to je stari vuk, oskarovac Štefan Ruzovicki“ kazao je Petrović . Milutin Petrović i dodao da je „Korset“ njegov omiljeni film ovog festivala, koji opisuje kao „ekstravagancu dostojnu imaginarnog filma o Dragi Mašin u režiji Maje Uzelac“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.