U trendu

Austrijski filmski festival od 22. do 25. septembra

BEOGRAD – Austrijski filmski festival biće održan od 22. do 25. septembra, u Dvorani kulturnog centru Beograda, a biće organizovan u Nišu i Novom Sadu, najavila je danas direkcija ove međunarodne manifestacije.

Sedam filmova se nalazi u selekciji – “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, koji će lično otvoriti festival, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” u režiji Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland” Štefana Ruzovickog, i na zatvaranju – “Rimini” Ulriha Zajdla, iz čije ekipe će biti gost – montažerka Monika Vili.
Na konferenciji su govorili: Adrien Feiks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Aleksandar S. Janković, selektor festivalskog programa I Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Dvorane kulturnog centra (DKC).

Adrien Feiks ispred Austrijskog kulturnog foruma istakao je da je cilj filmskog festivala da prikažu raznolikost tema i autora, te da će publika sigurno pronaći naslove za sebe i svoj senzibilitet.

“U izboru ovih sedam filmova ima i humora, drame, naučne fantastike, psihološkog trilera, čak pomalo i horor žanra. Autori tih filmova govore sami za sebe. Pred vama je presek igranih dugometražnih ostvarenja novije kinematografije Austrije. Film na otvaranju “3:30 PM” rađen je minimalnim sredstvima, a kroz priču dolazimo do veoma jakih emocija i poruka”, rekao je Feiks.

On je dodao da će reditelj filma na otvaranju Ludvig Vust kao gost festivala u petak imati radionicu, master klas sa studentima na Fakultetu dramskih umetnosti, što je spoj saradnje umetničkih svetova Austrije i Srbije u budućnosti.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.
Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor na predmetu Istorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Janković je primetio da obično mnogi ne znaju sve značajne autore iz bilo koje zemlje koja nije geografski toliko prostrana, čak i oni proifesionalci koji prate film kao kritičari, mediji, ili dramski umetnici.
Tako je podsetio da iz ove zemlje dolazi slavni američki reditelj – oskarovac Bili Vajlder (1906-2002), austrijsko-jevrejskog porekla, slavan po antologijskim delima “Neki to vole vruće”, “Bulevar sumraka”, “Apartman”, “Sabrina”, “Sedam godina vernosti”, “Fedora”.

Osim njega, reditelj i scenarista Mihael Haneke je decenijama nagrađivani autor sa projektima “Profesorka klavira”, “Sakriveno”, “Hepi end”, “Bela traka”, “Ljubav”, “Zabavne igre”, a najpopularniji je dvostruki oskarovac – glumac Kristof Volc, koga je otkrio Kventin Tarantino u svojim hitovima “Prokletnici” i “Đangova osveta”, a koji je i režirao tri dugometražna filma.

“Filmski jezik je veoma živ u austrijskim filmovima, i moram priznati da sam se zaljubio u ovu kinematografiju dok sam pravio selekciju. Upravo film na otvaranju “3:30 PM” je zanimljiv, iako nisam ljubitelj tih mikro-filmova, ali autor Ludvig Vuts me je oduševio, sva tri filma su mu izuzetna koje je snimio do sada”, napomenuo je selektor.

Festival će 22. septembra u 20 časova otvoriti film “3:30 PM” Ludviga Vusta, koji će biti prisutan na otvaranju i učestvovati u razgovoru o filmu nakon projekcije.

Novo delo iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca, reditelja, producenta, kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

„Digitalni svet koji nismo do kraja razumeli ni savladali, migrantska kriza, jedan meta žanr kao što je žal za mladosti, u filmu na zatvaranju “Rimini”, jesu negde tematski okviri ovih sedam ostvarenja, čiji se budžeti kreću od 1000 do 20 miliona evra”, istakao je Janković.

U petak, 23.09. na programu su dva filma. “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza na programu je u 18 časova, a u ovoj tragikomediji četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa migrantskom krizom.

U 20 časova na repertoaru je ostvarenje “Lucifer” Petera Brunera, inspirisano istinitom pričom o egzorcizmu, u kome Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola.

„Ovde smo išli prvenstveno na kvalitet, tako da su sedam filmova zaista najbolji u poslednje vreme iz austrijske produkcije, mada nije nam bio problem da idemo i na kvantitet. Svaki od filmova u selekciji bih gledao najmanje tri puta”, zaključio je Aleksandar S. Janković, dramaturg i filmski kritičar. Program u subotu 24. septembra u 18h otvara SF film “Rubikon” Leni Laurič, gde nakon ekološke katastrofe Zemlju prekriva toksična magla, dok je u 20h projekcija ostvarenja “Sunce” Kurdvin Ajub, u kome tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu.

U nedelju u 18hjeistorijski film “Hinterland” oskarovca Štefana Ruzovickog, iz perioda Prvog svetskog rata: nakon što je 1920. Austrougarsko carstvo propalo, glavni protagonista Piter Perg se vrac?a kući iz Velikog rata.

Beogradski program festivala zatvara u nedelju od 20h film “Rimini” Ulriha Zajdla, koji prati junaka Ričija Brava: nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju. Nakon projekcije filma “Rimini” biće organizovana sesija i sa montažerkom Monikom Vili, a ona će sa rediteljem Vutsom gostovati i u Novom Sadu i Nišu na razgovorima o njihovim filmovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar