U trendu

Autor spomenika: Možda će S. Nemanja biti kao Ajfelova kula

BEOGRAD – Autor spomenika Stefanu Nemanji, ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, koji je u subotu uveče bio u prilici da spomenik prvi put vidi u punoj veličini, u ambijentu Savskog trga, rekao je da je zadovoljan kako se uklopio u okruženje.

„Smatram da na pravi način naglašava značaj njegove ličnosti u srpskoj istoriji. Možda će kao Ajfelova kula, koja je postala simbol, biti predmet kritike i sporova“, izjavio je za Sputnjik Rukavišnjikov.

On dodaje da „nema pravo da tvrdi da će to biti simbol Beograda“.

„Da imam dvadesetak godina, verovatno bih bio takva budala da pomislim da će moj spomenik postati simbol Beograda. Kako da znamo šta će on postati, možda će postati tema sporova i tvrdnji da je pokvario izgled Beograda, kao Ajfelov toranj, koji je dugo kritikovan pre nego što je postao simbol Pariza. Zato, ko zna hoće li ljudi razumeti šta sam imao u vidu, ili će im to biti tuđe i reći će – ruska invazija“, ocenio je Rukavišnjikov.

Ruskom skulptoru će sutra biti uručeno Sretenjsko priznanje koje se dodeljuje zaslužnim ličnostima iz raznih oblasti.

Među ovogodišnjim laureatima su, pored Rukavišnjikova, srpski režiser Emir Kusturica, ruski patrijarh Kiril i mnoge druge ličnosti.

„Zahvalan sam i srpskom narodu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za tako visoko priznanje, ali moram da kažem da to nisam očekivao. Iako mi je veoma prijatno zbog toga, kada sam radio, nisam razmišljao ni o nagradama, ni o ordenima“, dodao je ruski skulptor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.