U trendu

„Avatar. Put vode“ i „Duhovi ostrva“ u nominacijama za „Zlatni globus“

LOS ANĐELES – Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) saopštilo je danas spisak nominovanih filmova i serija, po pet u 27 kategorija, za godišnje nagrade „Zlatni globus“.

Za najboljeg reditelja nominovani su Džejms Kameron „Avatar. Put vode“, Danijel Kvan i Danijel Šajnert za „Sve u isto vreme“, Baz Lurman za „Elvisa“, Martin Mekdona za „Duhove ostrva“ i Stiven Spilberg za „Fabelmanove“.

„Zlatni globus“ za najbolji scenario može pripasti Todu Fildu za „Tar“, Kvanu i Šajnertu za „Sve u isto vreme“, Mekdonau za „Duhove ostrva“, Sari Poli za „Žene govore“ i Spilbergu i Toniju Kušneru za „Fabelmanove“.

U konkurenciji za Najbolju dramu su „Avatar: Put vode“, „Elvis“, „Fabelmanovi“, „Tar“ i „Top gan: Maverik“, dok su za Najbolju komediju ili mjuzikl nominovani „Babilon“, „Duhovi ostrva“, „Sve u isto vreme“, „Nož u leđa: Stakleni luk“ i „Trougao tuge“.

Za najbolju glumicu u drami takmiče se Kejt Blačet za ulogu u filmu „Tar“, Olivija Kolmen u „Carstvu svetlosti“, Viola Dejvis za „Kraljicu“, Ana De Armas „Plavušu“ i Mišel Viljems u „Fabelmanovima“.

U konkurenciji za najboljeg dramskog glumca su Ostin Batler za „Elvisa“, Brendan Frejzer u „Kitu“, Hju Džekmen za „Sina“, Bili Naji za „Živeti“ i Džeremi Poup u „Inspekciji“.

Nominovane za „Zlatni globus“ u komediji ili mjuziklu su Lesli menvil u „Gospođa Haris ide u Pariz“, Margot Robi za „Babilon“, Anja Tejlor Džoj u „Meniju“, Ema Tompson u „Srećno ti, Leo Grande““ i Mišel Jeo u „Sve u isto vreme“.

Za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu konkurišu Dijego Kalva iz „Babilona“, Dnaijelg Krejg za „Nož u leđa: Stakleni luk“, Adam Drajver u „Beloj buci“, Kolin Farel u „Duhovima ostrva“ i Rajf Fajns u „Meniju“.

„Zlatni globus“ za najbolji animirani film mogu biti „Pinokio“, „Inu-oh“, „Marsel školjka sa cipelama“, „Mačak u čizmama: Poslednja želja“ i „Pocrvenela panda“

Za najbolji strani film konkurišu nemački „Na zapadu ništa novo“, argentinski „Argentina, 1985“, belgijsko-francusko-holandski „Blizu“, južnokoreanska „Odluka o napuštanju“ i „RRR“ iz Indije.

Glumice nominovane za „Zlatnog globusa“ za sporednu ulogu su Anđela baset za „Crni panter: Vakanda zauvek“, Keri Kondon u „Duhovima ostrva“, Džejmi Li Kertis „Sve u isto vreme“, Doli De Leon u „Trogulu tuge“ i Keri maligan u „Ona kaže“.

Nominovani glumci za sporedne uloge su Brendan Glison i Bari Kioan u „Duhovima ostrva“, Bred Pit u „Babilonu“, Ki Hui Kvan za „Sve u isto vreme“ i Edi Redmejn u „Dobroj sestri“.

Za najbolju dramsku seriju nominovani su „Bolje pozovi Saula“, „Kruna“, „Kuća zmaja“, „Ozark“ i „Severance“, a komediju ili muzikl „Abbott Elementary“, „The Bear“, „Hacks“, „Samo ubistva u zgradi“ i „Sreda“.

Kako je najavljeno, „Zlatni globusi“ u pomenutim i drugim kategorijama biće dodeljne na svečanosti 10. januara 2023. godine u hotelu Beverli Hilton na Beverli Hilsu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar