U trendu

Bajić: „Heroji Halijarda“ su najznačajniji projekat naše produkcije

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je producent Nedeljko Bajić koji je govorio o projektima Kontrast studija – filmu „Heroji Halijarda“ i drugoj sezoni serije „Azbuka naših života“. 

Bajić je rekao da će pored filma „Heroji Halijarda“ biti i šest nastavaka serije radnog naziva „Vazdušni most“, što je „nešto najveće, najozbiljnije i najgrandioznije“ što su radili i u produkcionom smilsu prevazilazi „Selo gori a baba se češlja“ i „Ravnu goru“.

„Pre neko veče je bila interna projekcija radne verzije filma nekim ljudima od značaja iz naše profesije i dobili smo pohvale da je to film kakav se više ne radi. Da izgleda kao da je sniman sedamdeset, osamdeset i neke, ne u smisu tehnike nego postupka“, rekao je Bajić.

Prema njegovim rečima, „Heroji Halijarda“ su značajan projekat koji je nastao isključivo zbog toga što su postali sistem koji može da iznese
dimenziju i veličinu jedne takve teme.

„Zamislite da 1944. godine padne neko s neba padobranom, ljudi koji ne govore vaš jezik. I vi sad kompromitujete svoj način života, a već ste ugroženi jer ste u ratu, pod okupacijom. I pored svega toga spašavate neke ljude. Čin fenomenalan“, naglasio je producent.

Bajić je dodao da će neko videti i ideološku priču, o partizanima i ravnogorskom pokretu, a političke strukture i „nešto treće“ u „Herojima Halijarda“, čiji je reditelj Radoš Bajić, koji je pisao scenario uz Duška Kovačevića i Nemanju Madžarevića.

Govoreći o našim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Bajić je podsetio da se srpska zastava zavijorila na Kongresu 1918. godine zbog zasluga u Prvom svetksom ratu, a „drugi svetli trenutak je Operacija Halijard“, u okviru koje je naš narod spasao 508 američkih i britanskih pilota tako što su improvizovali aerodrom na livadi u Pranjanima.

„Moramo da pričamo te priče. To je naša želja, potreba. Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima. Moramo da plasiram,o da se potrudimo da ta priča odavde ode što dalje. Primarna priča je o žrtvi našeg naroda u tim presudnim trenucima“, naglasio je Bajić.

Nedavno je počelo snimanje druge sezone „Azbuke naših života“ u režiji Jelene Bajić Jočić, po delima Mirjane Bobić Mojsilović, a Bajić ističe daje suština serije „u nekim jednostavnim stvarima, svakodnevnom životu koji se dešava pored nas“.

„Vi te ljude poznajete. to su naši savremenici, koji su nešto stekli i u međuvremenu izgubili sebe“, ocenio je Bajić.

Prema njegovim rečima, „Azbuka“ se kao životna drama možda malo izdvojila od ostalih serija i estetikom, pristupom, rediteljskim postupkom i glumačkom igrom. 

U drugoj sezoni u 11 nastavaka pratimo i dalje porodicu Popović, ali Bajić dodaje da „ima novih momenata i zapleta koji malo izlaze iz žanra, u obrisima, da bude intrigantno“.

„Veliko pojačanje je Raša Bukvić, koji je jedan od retkih koji je napraivo ozbiljnu karijeru u svetu još kao mlad. Igra možda glavnu ulogu sezone, nešto što do sada nikad nije igrao“, naglasio je Bajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar