U trendu

Bajić: Reditelji su najkritikovanija profesija

BEOGRAD – Reditelj Darko Bajić priprema film o virusu i ratu „Siberia“, a direktor je i festival LIFFE koji je postao brend Leskovca.

Prisetio se zašto je Dragan Nikilić bio među najvećim srpskim glumcima i objašio zašto je bitan rizik pri snimanju i zašto nema autorskog filma.

Bajić je rekao za Tanjug da reditelj mora da dođe pripremljen na snimanje, da zna šta hoće i da onda donosi odluke.

„Kada se mnogo dvouimite, kada mistifikujete posao, kada se neko pravi se važan, budite sigurni da ne zna šta radi. Mora biti skoncentrisan i odlučan“, rekao je Bajić.

Prema njegovim rečima, reditelj uvek mora imati u ekipi koga može da pitati za mišljenje, kao recimo tonca koji će „možda najtačnije reći kako je glumac nešto uradio.

„Na snimanju ste taj koji svakog trenutka meri da li je glumac otišao u teatralizam, da li ste preterali, da li je kadar prekrupan, da li ste na pravi način iskoristili atmosferu. Sve su to elementi o kojima morate voditi računa“, istakao je Bajić.

Njegov dugogodišnji verni saradnik je snimatelj Boris Gortinski „koji ima isti osećaj za kompoziciju kadra“.

Bajić je upozorio da je na snimanju besmisleno da reditelj gleda u monitor kad je uz kameru, blizu glumcu i mestu događaja.

„Vidite događaj ispred vas u stvarnom vremenu. Valjda je režija što tog trenutka napravite nešto“, istakao je Bajić.

Prilikom snimanja jedne scene u seriji „Sivi dom“ (1984-5) kamera se približavala glumcu Draganu Nikoliću (1943-2016), a Gortinski ga je pitao da li je „osetio neku energiju?“

„Mi smo ćutali posle toga. Iz tog ćutanja njegovog i pogleda, ali iz toga što smo bili blizu, osetili smo zašto je Nikolić jedan od najvećih srpskih glumaca“, prisetio se.

Prvi student koji je diplomirao sa igranim filmom „Direktni prenos“ 1982. godine, Bajić se prisetio i da je prvi put radio u digitalnoj montaži „Rat uživo“ (2000), a poslednji na filmskoj traci „Na lepom prlavom Dunavu“ (2008).

Primetvši da se tehnički ubrzala cela priča oko snimanja i montiranja filmova, Bajić upozorava svoje studente da danas komjuter može da im izmontira film „pre nego što i pomisle sta žele, a često nemaju ni ideje“.

Prema njegovim rečima, prilikom rada na filmu bitan je rizik koji „može dovesti do genijalne interpretacije glumca i savršenog kadra kog ćemo pamtiti“.

Bajić je ocenio da je kovanica „autorski film“ birokratska ideja jer postoji samo „film autora tog i tog“.

„Film koji pamtite na poseban način, u koji ste zaljubite i postanete deo toga, ti filmovi i danas opčinjavaju. Koji god film možete da pogledate više od jednom znate da ste se zaljubili u taj film i da za vas nešto znači“, istakao je Bajić.

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), čiji je Bajić direktor, počinje 15. septembra premijernim prikazivanjem filma njegovog studenta Nenada Pavlovića „Trag divljači“.

Primetivši da su reditelji „najkritikovanija profesija koju mnogi vole i poštuju“, Bajić je duhovito dodao i da glumci obožavaju jednog reditelja dok ne odu da rade s drugim.

Istakavši da su na LIFFe-u reditelji u žiriju i selektori, Bajić je istakao da je cilj da to bude mesto „konkurencije različitosti gde možete videti najbolje filmove iz kulturnog prostora Jugoslavije“.

Reditelj i scenarista Ognjen Sviličić je kao selektor izabrao devet naslova za LIFFE, dok Bajićevo poverenje uživa i žiri u kome su su Srđan Dragojević, Dado Matanić i Jana Stojanovska.

Prema njegovim rečima, LIFFE je postao brend Leskovca, gde ljudi imaju specifičan humor, a publika je počela da voli festival jer se biraju „filmove koji im daju šansu da odu u ostrvo slobode“.

Bajić sprema i u fazi je prikupljanja sredstava za film „Sibiria“ koji će govoriti o virusu kovida i ratu.

„Do te mere je došlo da profit više ne krije svoje lice. Profit je postao zver. Ako slučajno nešto nije logično mediji će prerežirati situaciju da bude logicnco. U celoj priči potpuno smo zaboravili da mislimo svojom glavom. Ovaj film pokušava da misli svojom glavom“, naveo je reditelj.

Bajić je doda o i da će LIFFE biti prikazan premijerno dokumentarac „Daleka budućnosti“ o rediteljima Đorđu Kadijeviću, Miši Radivojeviću, Zdravku Šotri i Bori Draškoviću, u kome je on bio voditelj i koautor uz Sinišu Cvetića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.