U trendu

Balet Narodnog pozorišta obeležava Svetski dan igre

BEOGRAD – Članovi Baleta Narodnog pozorišta, u čast Svetskog dana igre, 29. aprila, sačinili su video pokret u kome na muziku Sergeja Rahmanjinova, Rapsodiju na Paganinijevu temu i Klavirski koncert br. 2, slave igru, umetnost i život.

Na Jutjub kanalu beogradskog Narodnog pozorišta u čast Svetskog dana igre, večeras u 21 sat biće emitovan i snimak premijere baleta „Evgenije Onjegin“, na muziku Petar Čajkovski, inspirisan romanom u stihu Aleksandra Puškina.

Koreografiju i režiju potpisuje Lidija Pilipenko, a diriguje Đorđe Pavlović.

Premijera baleta izvedena je 23. decembra 2017. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a solisti su Jovan Veselinović (Onjegin), Bojana Žegarac Knežević (Tatjana), Igor Pastor (Lenski), Teodora Spasić (Olga), Milan Rus (knez Gremin), Miloš Živnović (sluga).

Učestvuje celokupan ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svetski dan igre obeležava se u celom svetu sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik – igru.

Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru Uneska 1982. godine, na dan rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

Svake godine jedan poznati igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom, a ove godine poruku je poslao Gregori Vujani Makoma igrač, glumac, koreograf i baletski pedagog iz Južne Afrike.

On je u svojoj poruci istakao da za njega svaki dan predstavlja novi izazov s kojim se treba suočiti – a kroz igru pokušava da da smisao ovom svetu.

„Prolazimo kroz nezamislive tragedije u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao posthumano doba. Više nego ikada, moramo da igramo sa ciljem da podsetimo svet da ljudskost još uvek postoji“, napisao je Makoma.

Smisao i empatija, prema njegovim rečima, moraju da nadvladaju godine i godine neporecive slike raspada koji je izazvao katarzu sveopšte žalosti, da pobede tugu i tešku stvarnost koja i dalje prožima ljude suočene sa smrću, odbacivanjem i siromaštvom.

„Naša igra sada mora da pošalje snažnu poruku svetskim liderima i onima kojima je povereno očuvanje i unapređenje životnih uslova, da smo mi vojska neobuzdanih mislilaca, a cilj nam je da se borimo da postepeno menjamo svet. Igra je sloboda“, poručio je Makoma.

On smatra da igra nije politička, ali to postaje, jer u svojoj strukturi nosi ljudsku povezanost, reagujući na okolnosti u pokušaju da ponovo vrati ljudsko dostojanstvo.

„Sada nam je samo potrebno da igramo još više“, naveo je Makoma u ovogodišnjoj poruci povodom Dana igre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.