Basara: Nama je potrebna medicinska, a ne humanitarna pomoć

BEOGRAD – Književnik Svetislav Basara osvojio je danas NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine za svoje delo „Kontraendorfin“ (Laguna 2020) i prilikom proglašenja preko Zoom aplikacije izjavio je da se pomalo nadao nagradi, ali da je sumnja oko toga ipak bila veća od same nade.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bilo je sedam romana, a osim lauretata, ostalih šest su: „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijića, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Prekrasne ruševine“ Sava Stijepovića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića i „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića.

“Sam naziv mog romana „Kontraendorfin“ malo je komplikovanije objasniti, u pitanju je termin iz jedne fiktivne endokrinologije, suprotno endorfinu – hormonu sreće, dakle – hormon nesreće”, objašnjava Basara.

“Medicinskim rečnikom se prikazuju da uzroci, nesporazumi i posrtanja sa istorijom naroda, posebno našim narodom, koji nisu posledice istorijskih okolnosti, već komunalnog poremećaja.
Tako da nama nije potrebna humanitarna, već medicinska pomoć”, stav je dobitnika NIN-ove nagrade.

Drugi put je Basara osvojio ovu prestižnu književnu nagradu, najveću u Srbiji za roman godine, a prvi put beše za delo “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (Dereta) 2006. godine.

“Uvek je takva situacija sa NIN-ovom nagradom, obično traje 15 dana gungula oko nje, onda se nagrađena knjiga čita ili ne čita, a zatim sve iznenada zaćuti na izvesno vreme do sledeće godine”, smatra laureat, inače i dramski pisac, kolumnista dnevnih i drugih listova na osvešćene teme aktuelne politike i društva.

“Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom poslednjem delu nema politike. To je zapravo umetnička slika društva koje trpi posledice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama”, kazao je Basara.

Na kraju je izrazio svoje emocije u vezi s nadom da će nagradu dobiti, te je zaključio: “Kada dobijete već jednom NIN-ovu nagradu, onda svaki sledeći put uvek postoji veća šansa da ne dobijete, nego da je dobijete”.

NIN-ov žiri za 67. dodelu te nagrade je radio u sastavu – Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

“Žiri je odlučio da NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2020. godine dodeli Svetislavu Basari za roman „Kontraendorfin”, za koji su glasali Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić”.

Za roman „Što na podu spavaš“ Darka Cvijića glasala je Marija Nenezić, a za delo „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića glasao je Teofil Pančić”, stoji u obrazloženju žirija, koji je pročitao njegov predsednik Pančić.

“Nagrađeni roman sastavljen je od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju i potresaju ne samo društvo i kultura naše istorije i politike, već i čitavog savremenog sveta”, zaključuje se u saopštenju žirija o izabranom laueratu.

Član žirija Marija Nenezić istakla je da su svih sedam romana užeg izbora generacijski i poetički različiti, a otvaraju važna pitanja čoveka danas, odnosno analiziraju pojam identiteta.

Moderator razgovora novinar Dragan Jovićević podsetio je da je ove godine u konkurenciji bio broj od čak 212 romana, što se dugo nije desilo, na šta se nadovezao Ivan Milenković i naglasio da tolika količina – kvantitet nije i slika kvaliteta.
Dodao je i da sva ostala dela ne zaostaju mnogo za sedam odabranih dela najužeg izbora.

Marjan Čakarević je naveo da je 2020. godina bila apsolutno najkompikovanija u svakom pogledu, posebno umetničkom i književnom, a da je Basara ovaj put napisao roman koji donosi nešto novo u svom opusu, gde je lestvica podignuta na viši nivo iz njegovog “književnog oružja”, po čemu je stekao ugled u savremenoj književnosti, kao plodan autor.
Uručenje NIN-ove nagrade biće organizovano virtuelno 8. februara, zbog i dalje teške situacije sa pandemijom, a detalji o toj dodeli biće saopšteni naknadno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.