U trendu

Begović sa srednjoškolcima iz Smedereva: Mlade usmeriti ka nauci

BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ugostila je danas u zgradi Vlade Srbije srednjoškolce, maturante Gimnazije u Smederevu.

Ovi srednjoškolci u okviru posete Beogradu, koju njihova škola za maturante tradicionalno organizuje 15. put, imali su prilike da od ministarke, državnog sekretara Vukašina Grozdića, kao i rektora Univerziteta u Beogradu Vladana Đokića dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju, kao i da obiđu zgradu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarka Begović je maturante upoznala sa radom resornog ministarstva, sa posebnim osvrtom na planiranu izgradnju BIO4 kampusa, prilikom čega ih je pozvala da se osmele da u što većem broju u idućoj akademskoj godini upišu fakultete koji ih zanimaju.

Ona je posebno naglasila da se nada da će se što veći broj njih usmeriti ka prirodnim naukama i inženjerstvu, dok je rektor Đokić učenicima predstavio njihove potencijalne mogućnosti za studiranje na Univerzitetu u Beogradu.

„Vlada Republike Srbije mlade prepoznaje kao našu budućnost, koju moramo usmeriti ka nauci i podržati da se njom bave u što boljim uslovima“, rekla je Begović.

Ona je navela da su naučni instituti, inovacioni centri, naučno-tehnološki parkovi i fakulteti otvoreni prema mladim ljudima koji će u budućnosti doprinositi njihovom radu i nauci u Srbiji uopšte.

„Važno je mladima pokazati da postoji mnoštvo mogućnosti, ne samo za bavljenje naukom i istraživanje, već i za pokretanje startap kompanija na osnovu inovativnih rešenja razvijenih u naučnim i istraživačkim institucijama“, istakla je Begović i naglasila da vidi veliki potencijal u akademskoj zajednici kao pokretaču razvoja Republike Srbije i budućem važnom osloncu domaće ekonomije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.