U trendu

Beldoks počinje danas filmom Fejt i Branko

BEOGRAD – Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće otvoren večeras prikazivanjem filma „Fejt i Branko“ rediteljke Ketrin Hart u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, a posetioci će do 16. septembra moći da vide više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 11 filmova, među kojima ruski „Belosvetski otpad“ Nikolaja N. Viktorova govori o borbi za sekundarne sirovine na severu Rusije, portugalski „Naša zemlja, naš oltar“ Andree Guiomara odslikava propadanje jedne zajednice, a argentinski „Ski“ Manka La Banke priča o kompleksnosti kolonijalizma i pomodarstva u Južnoj Americi.

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće prikazano sedam dokumentarnih ostvarenja, među kojima su „Pejzaži otpora“ Marte Popivode o sećanjima Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, i konceptualni dokumentarac Tee Lukač „Koreni“.

Iz Beldoksa je najavljeno da će u „Beldocs Industry“ programu pet srpskih dokumentarnih projekata biti predstavljeno međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija i drugih evropskih festivala.

„Festival priređuje Fokus na ukrajinsku dokumentaristiku, donosi izbor grčkih dokumentaraca i sprema pregršt filmskih poslastica za filmofile i sladokusce pokretnih slika u programima „Udarni termin“, „Vatromet“, „Meteori“, „Naslovna strana“, „Profil“ i drugima“, navode iz Beldoksa.

Kako je najavljeno, publika će videti film o Mihailu Gorbačovu „Gorbačov. Raj“ reditelja Vitalija Manskog, Spajk Lijev „Dejvid Birn: Američka utopija“, koji prati brodvejsku izvedba čuvenog nastupa rok kantautora, dok „Voters: Mi + Oni“ donosi zapisa sa svetske turneje Rodžera Votersa „Us + Them“.

„Beldoks nudi priliku da se u mraku bioskopske sale provede četiri i po sata i uživa u dokumentarnom filmu „Gradska skupština“ u kojem je neumorni Frederik Vajzman, koji snima i u svojoj desetoj deceniji života, oslikao administraciju demokratskog gradonačelnika Bostona Martija Džej Volša“, saopštio je Beldoks.

Pored ovih naslova, na festivalu će biti prikazani i dokumentarni filmovi „Minamata Mandala“ Kazua Hare, „Rat i mir“ Masima D’Anolfija i Martine Parenti, „Novo jevanđelje“ Mila Raua, kao i „Ja hodam po vodi“ Kalika Alaha, „Reka teče, zaokreće, briše, zamenjuje“ Šenže Žu, „Krvav nos prazni džepovi“ braće Ros i „Nemi glas“ Reke Valerik.

Kako je najavljeno, programi 14. Beldoksa biće održavani na otvorenom ispred Muzeja Jugoslavije i na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvoranama Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda i Centra za kulturu Vlada Divljan, u skladu sa merama suzbijanja Covid-19, a postojaće i mogućnost gledanja filmova onlajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.