U trendu

Beljanski: Izložba o Jasenovcu od sutra u Parizu

PARIZ – U Kulturnom centru Srbije u Parizu sutra će biti otvorena izložba „Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih“ tokom koje će publika u Francuskoj imati priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo na temu logora Jasenovac, rekla je direktorka tog Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

„Ova izložba predstavlja pokušaj umetnika da na jedan specifičan način oživi sećanje na žrtve i ispriča priču o ljudima sa imenom i prezimenom, a ne pruču o brojkama. Nasuprot ideji da se stradali u logorima generalizuju u brojke i na taj način postaju gotovo jedna žrtva, autor kroz osam intimnih priča otkriva žrtve Jasenovca i povezuje nas sa njima i njihovim sudbinama“, rekla je Beljasnki Popović za Tanjug.

Još jedna posebnost izložbe, kako je dodala, dolazi od cinjenice da je autor odabrao da kroz celo iskustvo prođemo samo uz pomoć zvuka i tako sami razvijamo slike u glavi, osećamo, zamišljamo i sjedinjujemo se sa atmosferom koju je autor želeo da upijemo i doživimo.

Izložba će u Kultirnom centru Srbije u Parizu biti otvorena do 16. aprila.

Pre Pariza ta audio izložba čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Ona donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Oraganizatori izložbe ocenjuju da „diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv – zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena“.

„Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu licnosti – jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja“, naveli su oragnizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar