U trendu

BEMUS: Koncert Nemanje Stankovića i Marina FORMENTIJA

BEOGRAD – Festival Beogradske muzičke svečanosti BEMUS 2022 treće večeri u svom programu priredio je koncert srpskog umetnika Nemanje Stankovića na violončelu i italijanskog muzičara Marina Formentija na klaviru, u Sali Beogradske filharmonije.

Na programu su bile kompozicije Bele Bartoka, Roberta Šumana, Johanesa Bramsa i drugih velikih imena klasične muzike.

Nemanja Stanković sa italijanskim kolegom pijanistom Marinom Formentijem započeo je zahtevan program sa savremenim kompozitorom Arvom Pertijem iz Estonije i njegovim delom „Fratres“ (1977), jednoj od najizvođenijih kompozicija tog autora.

Na repertoaru tandema srpskog violončeliste i italijanskog pijaniste bio je i mađarski kompozitor Bela Bartok sa „Rapsodijom za violončelo i klavir br. 1, Sz. 88“ koja sadrži dva stava („Lašu. Moderato“ i „Friš. Allegretto Moderato“).

Strastveno, snažno i posvećeno, muzičari su plovili ovom kompozicijom kao kroz mađarsku kulturnu baštinu.

Neumorni tandem je na programu imao i kraću numeru Rodiona Ščedrina – „U stilu Albeniza“, efektno, brzo, ostavlja utisak putovanja kroz višeslojnu umetnost.

Usledila je veoma kratka, gotovo neprimetna pauza, da pijanista i violončelista predahnu, i nakon pet minuta, bili su ponovo na sceni.

Repertoar je uključio „Tri mala komada op. 11″Antona Veberna (Beč,1883 – Mitersil, 1945), austrijskog kompozitora.

Neobično kratka kompozicija od Veberna sa tri minijaturna stava veoma je iznenadila publiku, koja je zbunjeno aplaudirala kad je muziciranje završeno, jer su očekivali da će potrajati.

Nemanja Stanković je sve vreme vladao scenom kao svetski umetnik, koga je još 2007. umetnička asocijacija „ArtLink“ proglasila za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije.

Imao je zapažene nastupe na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, OKTOH, Alpen Clašica, Kotor Art, Mokranjčevi dani, Čelo fest, BUNT, STRINGS, LilaLo.
Pijanista Marino Formenti, koga je prestižni magazin „Los Anđeles Tajms“ nazvao Glenom Guldom 21. veka (čuveni kanadski pijanista klasične muzike), jedan je od najzanimljivijih muzičara svoje generacije.

Nastupao je na međunarodnim festivalima u Salcburgu, Lucernu, Edinburgu, Raviniji i Aspenu, kao i u glavnim dvoranama Njujorka, Berlina, Beča, Los Anđelesa, Pariza, Londona ili Tokija.

Kao solista, Formenti je svirao sa Filharmonijama Los Anđelesa, Minhena, Njujorka, Kamernim orkestrom Gustav Maler, bečkim Radio-simfonijskim orkestrom, dok je u kamernoj muzici nastupao sa Gidonom Kremerom, Larsom Fogtom, Emanuelom Pahudom, čak i glumcem Ulrihom Matesom.

Robert Šuman i njegovo delo „Fantastični komad op. 73“ sa tri stava bio je novi izazov za par muzičkih umetnika.

Upravo je Šuman ostavljen za kraj večerasnjeg koncerta – Johanes Brams – Sonata za klavir i violončelo br. 1, op. 38.

Naravno, muzičari su izašli na bis i odsvirali još nekoliko kompozicija klasike mimo određenog repertoara na veliko zadovoljstvo publike, i time su zaokružili sat i po vremena veoma efektnog i višeslojnog koncerta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.