U trendu

Beogradski irski festival od 9. do 18. marta

Šesto izdanje Beogradskog irskog festivala (BIF) biće održano od 9. do 18. marta pod sloganom „Springtime In Belgrade!“ na više lokacija u Beogradu.

Program festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

„Oduševljeni smo ovogodišnjim prolećnim programom Beogradskog irskog festivala koji slavi našu zajedničku evropsku kulturu. Imamo program prepun uzbudljivih događaja i aktivnosti i radujemo se da ćemo se videti na nekom od njih. Nadamo se da ćete nam se pridružiti 17. marta da uz kriglu piva proslavimo Dan Svetog Patrika. Sláinte!“, poručio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog irskog festivala.

Tokom festivala nastupiće jedan od najpoznantijih irskih kantautora – Mundy, vlasnik albuma sa platinastim tiražima u Irskoj i veoma slušanih pesama.

Singl „To You I Bestow“ iz rane faze njegove karijere objavljen je na popularnom saundtreku za čuveni filma Baza Lurmana „Romeo i Julija“.

BIF će obeležiti stotu godišnjicu Prvog svetskog rata 14. marta predavanjem o učešću Desete irske divizije na Solunskom frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog univerziteta.

U okviru „Irske filmske nedelje“ biće predstavljena najznačajnija ostvarenja, između ostalog, dokumentarac “Talking to my Father” arhitekte Simona Volkera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti Robinu Volkeru, kao i „Medicated Milk“ rediteljke Aine Štapleton, igrani film o Luciji Džojs, plesačici i ćerki Džejmsa Džojsa.

Tu je i izložba „Borderlands” renomiranog irskog fotografa Najdžela Svena, kao i festivalski foto-konkurs.

Glavni grad će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski irski festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku više institucija i partnera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.