U trendu

„Berači snova“ premijerno 11. marta u Zvezdara teatru

BEOGRAD – Kompletna glumačka i autorska ekipa nove predstave „Berači snova“ prema drami Vladimira Đurđevića u režiji Božidara Đurovića, danas je imala susret sa medijima u Zvezdara teatru, gde će premijera biti održana u četvrtak, 11. marta.
Sedmoro dramskih umetnika igraju u novom komadu: Hadži Nenad Maričić, Siniša Ubović, Biljana Đurović, Joakim Tasić, Ivan Jevtović, Bojana Stojković i Stefan Jevtović.
Sama drama se pripremala godinu dana, i prvobitno je bila planirana da se realizuje još u aprilu 2020. godine, ali kako je počela pandemija, sve je moralo biti odloženo do nepoznatog datuma.
Onda su najavili premijeru za novembar, ali i to su pomerili, tako da je na neki način ovo treća sreća za novo scensko delo, i zvanično prva premijera Zvezdara teatra od kada se pojavio virus kovid-19, od pre punih godinu dana.

Autor komada Đurđević podsetio je da je pre šest godina poslednji put bio prisutan na ovoj sceni s komadom „Bajka o pozorištu“, koja se i dalje igra, kao adaptacija francuske drame „Kavez za ludake“, a takođe je imao i hit predstavu „Savršen kroj“.
Pisac je otkrio da je nova drama imala radni naziv „Berači“, a da je onda reditelj Đurović dodao nastavak, te je simbolično izjavio da je on kao pisac dao ime komadu, a režiser prezime – „Berači snova“.
„Bile su tri verzije ovog teksta, sa indikacijama upravnika ovog pozorišta Dušana Kovačevića, i svakom novom verzijom dobijali smo novi sloj drame“, objasnio je dramski pisac, poznat i po dugovečnoj komediji „Ne igraj na Engleze“ iz produkcije BDP-a.

Onda je dodao da je zahvalan glumcima i ekipi koji su imali strpljenja da odigraju ovaj komad, jer je proces bio dosta dugačak, i radostan je što konačno izlazi pred publiku.

Njegovi likovi berači nalaze se svuda u životu, to su junaci koji su i na sceni i u publici, sreću se svaki dan, žele da opstanu u surovom vremenu danas.
Takođe, pisac je nagovestio da je drama posvećena kultnom delu „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića, koja slavi jubilej od 50 godina od kako je napisana, i ima motive te drame.

Reditelj je na početku rekao da su radili veoma dugo, a zapravo vrlo kratko.

Taj proces se odužio godinu dana, ali nisu imali konstantne probe, već su spremali u etapama poslednjih 12 meseci, i to po idealnim pozorišnim uslovima.

Đurović je pohvalio Zvezdara teatar gde se sve radilo visoko profesionalno i tačno, što bi trebalo da bude prisutno u svim pozorištima, a zadovoljan je i saradnjom sa piscem, sa kojim prvi put radi, iako poznaje njegov rad od ranije.

„Publika se ovde jednim okom smeje, a drugim plače“, simbolično je opisao reditelj „Berače snova“ i objasnio zašto nije napisao neke reči o predstavi u programu.

„Naučen sam na studijama FDU da ako moram nešto da napišem o komadu u programu predstave, onda znači da nešto nije jasno.

A ovde u našoj predstavi je sve apsolutno jasno“, istakao je reditelj i definisao kao višeslojnu dramu o raspadu jednog društva i porodice.

Hadži Nenad Maričić prvi put glumi na sceni ovog teatra, inače je stalni član Narodnog pozorišta.

Ovde igra glavnu ulogu, na čemu je veoma zahvalan, jer je dobio takvu priliku.

„Zadovoljan sam što pre svega uopšte izlazimo sa premijerom.

Kada kod kuće probam tekst i preslišavam se, imam osećaj kao da sam na veštačkom disanju, srećan što eto radim svoj posao koji volim, tokom pandemije“, prvi su utisci Maričića.

„Dugo nisam imao tako tešku ulogu, moram priznati. Taj lik podseća na mog oca, trudi se da obezbedi porodicu, a živi od minimalca. I onda odluči da živi bolje, ali pošteno. Ovu predstavu posvećujem svim našim kolegama koji su nas na žalost napustili tokom celog perioda pandemije“, zaključio je vodeći glumac predstave.

Ivan Jevtović se složio sa kolegom da je velika radost pre svega što će se premijera desiti, a svoj lik je predstavio kao veoma „gadnog“, ne preza ni od čega, spreman da ruši jednu porodicu u jednom svetu prave tiranije, koja je nadvladala diktaturu.

Jevtoviću je bio veoma koristan tako dugotrajan proces rada na ovoj crnoj i tamnoj dramskoj komediji, gde je bilo dosta vremena da se sve pripremi, i veoma mu je drago da se vraća pod krov ove pozorišne kuće nakon rada na predstavama – „Virus“, „Suze su OK“ i „Tramvaj zvani želja“.

Mladi Joakim Tasić uz starijeg kolegu takođe igra negativca, koji razara porodicu, a po njemu je upravo porodica glavni lik drame, dok su karakteri samo njeni predstavnici.
Tasić je ukratko opisao sadržaj, da je reč o likovima koji bi sa manje rada da dobiju puno plodova, a njegov i Ivanov lik su kontrapunkti pozitivnim načelima junaka.

Siniša Ubović posle duže pauze se vraća svom osnovnom pozivu – glumi, a poslednju deceniju je poznatiji kao „duhovni trener“ (life couć) i pisac mnogih bestseler knjiga na tu temu, koje su pomogle mnogima.

„Hvala Zvezdara teatru koja mi je pružila priliku da se vratim na glumačku scenu ovom ulogom, u koju sam znatno kasnije uskočio. Rad sa rediteljem je bio pravi master klas, izuzetno uživanje, tako sjajan proces kreativnosti sa glumcima koje on ima, što će posebno značiti mlađim kolegama sa kojima igram“, pun pozitivnih utisaka je bio Ubović.

„Više puta sam želeo da sarađujem sa piscem, tražio sam mu da mi napiše neku monodramu, ali nikad nije imao vremena, i evo sada konačno sarađujemo. Siguran sam da će ovaj komad da probudi mnoge, jer on nije samo predstava, on je jedna velika poruka“, zaključio je glumac.

Biljana Đurović, supruga reditelja, tumači klasičnu srpsku ženu, majku, koja se bori da obezbedi život porodici za koju ona misli da je najbolji.
„Moj lik je višeslojan, kakav je i komad, kao i rediteljsko čitanje. Jedna prava drama, tragedija i komedija“, opisala je glumica novo delo.

U autorskoj ekipi su i čuveni scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Marina Vukasović Medenica i kompozitor Zoran Erić.

Kako su otkrili iz ovog pozorišta, sva izvođenja „Berača snova“ za mart su unapred rasprodata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.