Besplatan onlajn ciklus filmova Anhele Moline

BEOGRAD – Ciklus filmova španske glumice Anhele Moline, biće dostupan od 12. do 28. februara za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes, saopštila je ta kulturna ustanova iz Beograda.

Mini festival počinje sutra kada će na programu od 20 časova će biti film „Sabina“ (1979) čiju režiju potpisuje Hose Luis Borau.

Ova drama prati pisca Majkla koji napušta svoj život u Engleskoj i dolazi da živi u malo špansko selo, gde će se zainteresovati za život lutalice iz 19. veka, za koga se priča da ga je ubila žena-zmaj, poznata pod imenom Sabina.

Film je sniman na jugu Španije, a muziku za ovo ostvarenje komponovao je čuveni flamenko gitarista Pako de Lusija.

Od 19. februara publika će moći da pogleda „Pola neba“ (1986) španskog reditelja Manuela Gutjeresa Aragona, čija je radnja smeštena u godine posle Španskog građanskog rata.
Molina u njemu tumači lik Rose, lepe i vredne žene koja se ludo zaljubljuje u jednog prevaranta.
Nakon što ostane udovica, seli se u Madrid sa ćerkom gde počinje da radi kao dadilja u kući don Pedra, uticajnog šefa jedne veleprodaje.
Za kraj ciklusa ostavljen je film „Pitanje ljubavi“ (1989), pun španskog folklora i narodne muzike, u režiji Haimea Ćavarija.
Film prati gej pevača Marija i njegovog prijatelja, pijanistu Huana.
Zajedno sa Huanovom devojkom, pevačicom Pepitom, njih troje će po završetku ratnih godina postati poznati širom Španije.

Ali kada se vrate u Madrid, doživeće prezir gradske aristokratije koja se okreće protiv Mariove seksualne orijentacije, dok Pepitina majka pokušava da razdvoji nju i Huana.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova, a zatim će tokom narednih 48 sati biti dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes.

Projekcije su od 20 sati, na španskom jeziku, sa prevodom na engleski.

Anhela Molina dobitnica je počasne nagrade Goja za ovu godinu, a tokom nekoliko decenija sarađivala je sa mnogim značajnim rediteljima kao što su Luis Bunjuel, Pedro Almodovar, Karlos Saura.

Ostvarila je uloge u više od stotinu filmskih i televizijskih ostvarenja, a osim u Španiji, snimala je i u Francuskoj, Italiji, kao i brojnim zemljama Latinske Amerike.

Uz koleginice Anu Belen i Viktoriju Abril, važila je za najtraženiju i najplaćeniju glumicu u Španiji tokom 90-ih godina.

Do sada je deset puta bila nominovana za najprestižnije špansko filmsko odlikovanje, a počasna nagrada Goja biće joj najzad dodeljena 6. marta ove godine u Malagi.
„Ovom nagradom odajemo priznanje njenoj autentičnosti, neospornom talentu i posebnom senzibilitetu“, naveli su predstavnici španske Akademije za filmsku umetnost i nauku.
Tim povodom Institut Servantes i Akademija za filmsku umetnost i nauku organizuju besplatan onlajn filmski ciklus u kojima je Anhela Molina ostvarila nezaboravne uloge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.