U trendu

Besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije povodom godišnjice

BEOGRAD – Povodom 59. godišnjice osnivanja Istorijskog muzeja Srbije, sutra će biti slobodan ulaz na izložbe na Trgu Nikole Pašića 11 i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Kako je saopšteno iz tog muzeja, posetioci će imati priliku da vide izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije” na Trgu Nikole Pašića i stalnu postavku u Konaku kneza Miloša.

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, prvi put publici predstavlja izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

Izložba obuhvata više od 100 originalnih slika, kao i skica i kopija skoro svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala” i mnogih drugih.

Na izložbi su prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

Izloženi su mnogobrojni originalni predmeti koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerci naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar