U trendu

Bez priče

Nema sumnje da će se strasti ponovo uzburkati posle objavljivanja rezultata Ministarstva kulture na konkursu za sufinansiranje filmskog stvaralaštva u nas. Kako je, međutim, ovog puta i pomoć manja jer je reč o sinopsisima, ne očekuju se preterano burne reakcije, kao letos, pri izboru najboljih scenarija.

Ministarstvo je ove godine prvi put raspisalo konkurs i za novčanu podršku autorima sinopsisa. Prijavljeno je 89 projekata, prošlo je 12, a tri priče moraće malo da se usavrše i doteraju. Goran Marković, koji je sa „Parovima“ prošao i na „velikom konkursu“, i ovoga puta je imao sreće. Naime, njegov sinopsis „Statista“ takođe će biti sufinansiran, kao i priče „Specijalizovana životinja“ Đorđa Milosavljevića, „Dodirni nebo“ Dušana Ristića, „Smart kopi“ Sare Koen, „Ispovest“ Gorana Radovanovića, „Događaji poslednjeg vremena“ Vladimira Blaževskog, „Jaz“ Dragane Martinović, „Krug“ Nenada Stefanovića i „U kandžama turšije“ Milana Nikolića.

Slobodan Šijan, Milutin Petrović i Miloš Radivojević preradiće malo svoje sinopsise. I sledeće godine svi će moći da se prijave za „veliki“ konkurs na kome se dodeljuje značajna pomoć za snimanje filmskih projekata. U žiriju koji je donosio finalnu odluku, glavnu reč imali su profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Filip David, poznati producent Čedomir Kolar i naš veliki filmski reditelj Dušan Makavejev.

Osnovni kriterijum prilikom selekcije priča bio je ispunjenje elementarnih standarda, pošto u fazi začetka, što forma sinopsisa jeste, nije lako sagledati kako će neki scenario izgledati na samom kraju. Stručna komisija uputila je savet svima koji veruju u svoje projekte da rade na svojim idejama i ponovo se prijave sledeće godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.