U trendu

„Vrelo“, Kolja i Marko Louis na festivalu „Tvrđava muzike“

SMEDEREVO – Ambijentalni muzički festival „Tvrđava muzike“ u drugom izdanju biće realizovan u tri večeri, od 7. do 9. februara u Malom gradu Smederevske tvrđave, gde će nastupiti grupa „Vrelo“, Nikola Pejaković Kolja i Marko Louis.

Ženska etno grupa Vrelo, koja postoji 22 godine, otvoriće muzičku smotru u Smederevu 7. avgusta, a svi koncerti počinju u 21 čas.

Narodnu muzičku građu grupa koristi kao osnovni element u svom radu, ali je kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama.

Muzika je svedena na dva instrumenta – bubanj, gitara, uz matrice, i nekoliko ženskih glasova koji su spoj tradicionalnih obrazaca i modernih vokalnih izraza.

Dame iz „Vrela“ su imale ranije koncerte po Beogradu (Beer fest, Dom omladine), a bili su i predgrupa Emiru Kusturici & No Smoking Orćestra na turneji.

Sledeće veče 8. avgusta nastup će imati Nikola Pejaković Kolja, inače diplomirani pozorišni reditelj, poznat kao glumac, ali i kao scenarista (“Lepa sela lepo gore”, “Rat uživo”, “Ledina”, hit serija “Vratiće se rode”).

U poslednje vreme je aktuelan sa novijim serijama „Meso“ i „Kosti“, a očekuje se i komični TV serijal „Advokado“.

Uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog bluz autora sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), kada je imao grupu „Kolja i Smak Belog dugmeta“.

Nizale su se poznate pesme “Sjeo sam za švedski sto” i “B.J. Blues“, “Haljinice boje lila” , “Eto, udade se ti za konja”, a posebno je publiku osvojio sa četvrtim studijskim albumom “4 Prsta” (Long Play 2018).

Koja redovno uspeva da rasproda koncerte po Beogradu – Kombank Dvorana, Dom omladine, klub Fest u Zemunu.

Treći i poslednji dan, 9. avgust, biće u znaku Marka Louisa, svestranog muzičara koji u svom stilu neguje više žanrova – etno, world music, soul, pop, moderan džez.

Umetnik je danas jedan od predvodnika novog muzičkog talasa negde na liniji karijera kakve imaju Vasil Hadžimanov i Vukašin Marković.

Njegov novi, 4. album nosi naziv “Sloboda“ (Lampshade Media 2020), koji ascocira na umetničko izražavanje koje briše sve granice – geografske, psihološke, duhovne.

Na tom albumu imao je duet „Kraj“ sa Lenom Kovačević, a saradnici su mu bili Đorđe Miljenović, sarajevski producent Mak Kulenović i muzičari iz regiona.

Svojim pesmama spajao je nespojive žanrove i ostao veran emociji koju je dobio prezimenom, jer je Marko sin pokojnog muzičara Ljubiše Stojanovića Louisa.

Vredni naslednik je tokom pandemije za jedno veče u novembru 2020. imao dva koncerta u Kombank Dvorani, a ranije je pre korone osvajao publiku u Domu omladine, Botaničkoj bašti (Wine Garden), Beer festu i po mnogim prostorima u Srbiji.

Nedavno, 22. jula imao je uspešan koncert na sceni BitefArtCafe Summer stage na Kalemegdanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.