U trendu

Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku obeležila 175 godina postojanja

ČAČAK – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku danas je obeležila 175 godina postojanja, a tim povodom organizovano je i svečano otvaranje izložbe „Utočište reči, pribežište smisla“ autora Bogdana Trifunovića.

„Gradska biblioteka obeležava današnji dan u čast rođenja našeg velikog pesnika Vladislava Petkovića Disa i 175 godina od osnivanja ove ustanove. Ovo je zaista veliki jubilej i treba da se prisetimo značaja biblioteka za kulturni život, ne samo naše zemlje, nego i civilizacije u celini“, rekao je direktor Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku Bogdan Trifunović.

Svečanom obeležavanju prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, koji je rekao da ministarstvo, kroz redovne konkurse književnosti, podržava sve programe biblioteka, izlagačku delatnost, ali i kroz poseban konkurs „Gradovi u fokusu“ pomaže i infrastrukturu ovakvih ustanova.

„Ministarstvo kulture teži ka decentralizaciji, pa smo pre dve godine pokrenuli novu programsku liniju, Nacionalnu prestonicu kulture Srbije, po ugledu na Evropsku prestonicu kulture. Ove godine tu čast da bude Nacionalna prestonica kulture ima Čačak, a ovaj prvi program je uvod u sve ono što nas očekuje ove godine“ rekao je Ivanović.

„Ovo je godina jubileja, ne samo 175 godina čitalaštva u Čačku, već i 60 godina Disovog proleća. Biće tu i sjajnih programa koje će izvoditi naša biblioteka, novi Muzej poezije, ali i niz programa koji će biti uklopljeni u Prestonicu kulture Srbije“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković.

Biblioteka svake godine organizuje manifestacije „Disovo proleće“ i „Štampana reč“, kao i književne večeri, tribine, izložbe, predavanja, muzičko-poetske programe, radionice i mnoge druge događaje.

Gradska biblioteka u Čačku najstarija je ustanova kulture u gradu, a obeležavanje ovog važnog jubileja omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“.

Današnjoj proslavi prisustvovao je i dramski umetnik Nebojša Dugalić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.