U trendu

Biser savremene proze

Poljski pisac Andžej Stasjuk dobio je 2005. godine nagradu "Nike" za najbolju poljsku knjigu godine, zahvaljujući svom romanu "Na putu za Bagdad". Stasjuk se vodi kao jedan od najuspešnijih i najpopularnijih savremenih poljskih pisaca, a istovremeno je stekao i međunarodno priznanje, zahvaljujući svojim putopisima i esejima koji opisuju Istočnu Evropu i njen odnos sa Zapadom.
Knjiga "Na putu za Bagdad" opisuje putovanje od Baltičkog mora do Albanije, ali to putovanje prevazilazi geografske dimenzije. Preko slika "zaboravljene" Evrope (Poljske, Slovačke, Mađarske, Moldavije…), koju glavni junak prelazi različitim prevoznim sredstvima – zapravo se ulazi u stanje svesti stanovnika tih delova starog kontinenta koji je u očima Zapada uvek važio za primitivni, odocneli, zaostali… Stasjukova knjiga nije posvećena individualnim ljudskim sudbinama, već se pre svega bavi time kako su se različite individue razvijale pod uticajima mesta na kojima su živele, uticaj mesta i prostora koji su istorijski zanimljivi i komplikovani na ljudske sudbine, nalik knjigama Džona Keruaka.
U jednom intervjuu Stasjuk je čak priznao da ga odlazak u zapadne zemlje u stvaralačkom smislu nimalo ne interesuje. Ono što njega kao pisca zanima jeste centralna i istočna realnost koja nema veze sa zemljama razvijenog kapitalizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.