U trendu

Bitef danas i u Beogradu i Novom Sadu

Glavni program 49. Bitefa danas se održava i u Beogradu i u Novom Sadu, sa predstavama „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva i „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela.

Holandsko-srpska koprodukcija „Diskretni šarm marksizma“ biće izvedena dva puta (popodne i uveče) na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Istražujući pojam „hrane za dušu“, ova predstava nudi scensko uprizorenje marksističkih tekstova o klasnoj borbi i revoluciji u formi obroka sa šest jela. Publika je pozvana da javno konzumira-čita-diskutuje hranu.

„Hrana“ i celokupna ikonografija večere je predstavljena kroz papir i grafička rešenja, dok su prava hrana i piće posluženi kao „knjige“ u biblioteci, tako da niko ne ostaje gladan, navodi se u najavi.

Predstava „Zbogom“, produkcija „Biroa Kasiopeja“ iz Pariza igra se večeras u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Kapdevijel je proveo tinejdžerske godine učeći da imitira pop ikone i pevajući najveće pop-hitove iz 80-ih, naročito one koje je izvodila Madona. „Zbogom“ je njegov autoportret, kolekcija pesama koje lutaju između realnog života i fantazije.

Dok se predstava kreće između muzike i konverzacije, on objedinjuje uspomene na sopstveno detinjstvo i prošlost koja nastavlja da obeležava njegov promenljivi identitet. Na putovanju na kojem pokušava da uhvati, koliko god je to moguće, persone drugih, autor nastoji da otkrije najistinitiju verziju sebe, navodi se u najavi.

Danas popodne u Muzeju kinoteke počinje ciklus Bitef na filmu, najstariji prateći program Bitefa, čija je urednica Vera Konjović.

Publika će moći da vidi snimak čuvene predstave „Ajnštajn na plaži“ Roberta Vilsona, ali ne prve postavke, već rimejk urađen 2012. u Parizu.

U okviru Bitef Polifonije biće održana prezentacija regionalne mreže studenata akademija i fakulteta dramskih umetnosti.

Polifonija danas nudi i alternativne predstave „Crvena: Samoubistvo nacije“ u Bitef teatru, „Hodači“ u Kulturnom centru Novog Sada i „Kuća velikog rata“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.