U trendu

“Bitef zona 2021-Građanin heroj” od danas u Beogradu

BEOGRAD – Nova pozorišna manifestacija pod nazivom “Bitef zona 2021 – Građanin heroj” počinje večeras ispred pozorišta Bitef teatar na Trgu Mire Trailović izvođenjem predstave “Not the right leg” produkcije “Cirkusfera” i trajaće šest nedelja.

Kulturni događaji na ovom prostoru „proširenog dijaloga“ će se odvijati između Bitefa i publike, gledalaca i izvođača, pozorišta i grada, u vidu predstava, predavanja, promocija, radionica, koncerata, sve do 29. juna, odnosno do kraja pozorišne sezone.

Kako najavljuju iz organizacije nove umetničke smotre, svi pozorišni i prateći programi su besplatni na otvorenom kao poklon Beograđanima.

Prve večeri plesni komad “Not the right leg” u režiji Ane Popović predstavlja autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom.

Sutra uveče na programu je promocija dopunjenog romana ““Betmen nad Zvezdarom / Robin sa Krsta” rediteljke Jelene Bogavac, stalnog člana Bitef teatra.

Bitef teatar u koprodukciji sa kompanijom “Merćant Culture” iz Velike Britanije će realizovati 23. maja premijeru duo drame “U čeljusti medveda” Dejvida Kruka, u režiji Svetlane Dimčović.

Igraju Marija Bergam i Damjan Kecojević, dok scenografiju i kostime potpisuje Aleksandar Denić.

Osim ove drame, Bitef teatar će 25. maja biti domaćin dvočasovne predstave “Bruklin i mačke u kontejnerima” dramaturškinje Vide Davidović, u režiji Andreje Kargačina, u okviru 16. Festivala internacionalnog studentskog teatra FIST.

Tokom šest vikenda u maju i junu iz Srbije će gostovati zapažene predstave “Žene iz Troje” prema Euripidu, u režiji Nebojše Bradića (Narodno pozorište Priština / NP Timočke Krajine, Zaječar), “Ako se probudiš ili kao da je važno” Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića (NP Leskovac).

Takođe će na repertoaru festivala biti i delo “Ako dugo gledaš u ponor” po romanu Enesa Halilovića, u režiji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar) i “Svaki put kao da je prvi” prema delima “Tašana” i “Koštana” Bore Stankovića, u režiji Jovane Tomić (Kruševačko pozorište).

Sa nezavisne pozorišne scene Beograda biće odigrane predstave: “O s(a)vesti- Esej u pokretu” Sanje Krsmanović Tasić, posvećeno pokojnoj novinarki Dadi Vujasinović, “Kiseonik” Ivana Viripajeva, u režiji Miloša Lazarova, monodrama “Čaj sa Kublaj Kanom” Jugoslava Krajnova i trupe “Upalimo reflektore” iz Novog Sada.

Tokom juna očekuje se i premijera predstave “Udarna vest” Minje Bogavac i muzičara Marka Grubića (grupa “Vroom”).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.