U trendu

Blizanci u školi za gusare

U romanu "Vampirati – Demoni okeana" autor Džastin Somper predstavio je svet 2505. godine, nakon velikih promena i nevolje četrnaestogodišnjih blizanaca Konora i Grejs Tempest, nakon što im je umro otac i oluja ih razdvojila. Na kraju, brat i sestra su se ponovo našli i izgledalo je da će sve biti dobro – ali roman "Vampirati – Plima užasa" pokazuje da stvari ne idu glatko.
Iz strahovite oluje Konora su spasli pirati sa kapetanom Molukom Ratijem na čelu, dok su Grejs spasli vampirski pomorci – vampirati. Brat i sestra nisu prestajali da tragaju jedno za drugim i bili su presrećni kada su se ponovo našli. Konor je Grejs odveo na gusarski brod kapetana Ratija i verovali su da će sve biti dobro. Nažalost, nije.
Grejs su nedostajali vampirati, naročito oni sa kojima se zbližila, Lorkan sa likom sedamnaestogodišnjaka, mudri kapetan, i lepa Darsi. Konor nije želeo da sluša o tome, užasavala ga je pomisao na njegovu sestru u rukama krvopija. Stoga je Grejs ćutala, iako je čeznula da ga ubedi u to da vampirati nisu zli – i da bi trebalo da se okane gusarenja, kako ne bi poginuo tokom neke pljačke. Nevolje su uskoro naišle, kada je prilikom podmetnutog okršaja usmerenog protiv buntovnog piratskog kapetana starog kova Ratija poginuo Konorov blizak prijatelj Džez. Prestravljena da bi se isto moglo desiti i njenom bratu, Grejs je na nagovor Čeng Li, bivšeg kapetanovog zamenika, moguće i špijuna Federacije, ubedila Konora da pokušaju neko vreme da provedu na Piratskoj akademiji.
To se isprva činilo i zanimljivim i prijatnim, ni nalik na bilo koju smrtno dosadnu školu poznatu Konoru i Grejs. Ali, Grejs muče vizije vampirata u opasnosti, muči je mogućnost da je njoj posebno drag Lorkan oslepeo pokušavajući da je zaštiti, a sve više joj se čini i da Piratska akademija nije rešenje. Uz to, na delu su spletke u kojima Konoru i Grejs preti da budu iskorišćeni kao pioni – i na sve to, nekadašnji vampirat Sidorio, sada razbojnička vampirska krvopija, okuplja istomišljenike kako bi krenuo u krvavi pohod.
Romani o vampiratima i piratima osmišljeni su kao dobra i uzbudljiva zabava – tu su vampiri, gusari, pametna devojčica, sposobni dečak, blizanci, gomila avantura… Nažalost, uprkos odličnoj zamisli, autoru nedostaje spisateljsko umeće kako bi od toga napravio zaista dobru knjigu. Priča je zanimljiva, ali su likovi tipski i stvari kao da teku po šablonu koji autor ne ume sasvim da primeni, što ostavlja utisak nedorađenog.
"Vampirati – plima užasa" nisu nečitljiva knjiga, daleko od toga. Roman je blago zabavan, ideje su zanimljive, ali ostaje žaljenje što to nije bolje obrađeno i nada da će u nastavcima autor bolje ovladati spisateljskim umećem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.