U trendu

Bogat izbor novih domaćih filmova na 49. FEST-u

BEOGRAD – Šest domaćih dugometražnih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije biće premijerno prikazane na 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST 2021, koji će se održati od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

U glavnom takmičarskom programu publika će gledati dugometražne igrane filmove „Oaza“ Ivana Ikića, „Živ Čovek“ Olega Novkovića i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića.

Ostvarenja „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković biće predstavljeni u selekciji „Fest fokus“, dok će dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji program FEST-a, koji ima slogan „Povratak u budućnost“, ponudiće publici više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan 2020. godine na Venecijanskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji „Dani autora“, koju dodeljuje mreža „Europa Cinemas“.

Drama „Živ čovek“ je novi film nagrađivanog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala njegova supruga i stalna saradnica – Milena Marković.

Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića po scenariju Strahinje Madžarevića, prati jedan dan u životu zelenaša u malom gradu Srbije, kome se život preokreće zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna.

„Prolećna pesma“ Natalije Avramović, koja je pisala i scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović, gradi filmsku priču, melodramu o mladoj rediteljki Petri.

Dokumentarno-animirano ostvarenje „Prizori iz života džukca“ rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine društva.

Dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ prati karijeru slavnog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, gde se otkrivaju neuhvatljivi trenuci skriveni iza filmske kamere.

U glavnom takmičarskom programu FEST-a naći će se i dve manjinske srpske koprodukcije kao što je „Zastoj“ Vinka Moderndorfera, koji će imati svetsku premijeru upravo na FEST-u.

FEST 2021 će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.