U trendu

Bogata ponuda predstava tokom avgusta u „Teatrijumu“

BEOGRAD – Nakon velike posećenosti u julu, pozorište „Teatrijum“ na sceni Kapetan-Mišinog zdanja nastavlja sa radom tokom avgusta sa nekoliko novih gostovanja, i večeras će biti odigrana repriza najnovije predstave „Banović Strahinja“.

Jedino pozorište u Beogradu koje radi tokom leta na otvorenoj sceni u dvorištu Univerziteta, ukupno će ponuditi publici prestonice oko 80 izvođenja predstava, uključujući i komade za decu, na koje je ulaz – besplatan.

Jul su obeležile uspešne premijere komada „Tesla – Svetlopis u vremenu“ Miroslava Benke (igraće se ponovo 24, 26., 27. i 29. avgusta) i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Bojana Lazovića, rađene u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Čuvena drama o junaku Banović Strahinji, koji je skupio hrabrosti da oprosti ženi preljubu sa neprijateljem, u predvečerje Boja na Kosovu, jeste priča gde se prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba, i umesto moći i sile, heroj bira plemenitost.

Igraju: Fedor Đorović, Vladan Gajović, Gala Šalipur, Elizabeta Đorevska i Nikola Živanović

I ovog meseca će najmlađi sugrađani uživati u dečjim predstavama svakog vikenda od 11 časova, a ulaz je besplatan za sve, zahvaljujući Fondaciji „Alek Kavčić“.

Sutra veče (2. avgust) je na repertoaru je neobično, duhovito, višeslojno delo “Balon” prema drami hrvatskog autora Mate Matišića, u režiji Monike Romić, koja i igra jednu od ključnih uloga.

Pored Monike, glume i – Siniša Ubović, Miljan Prljeta i Vasilija Kozić.
Glumac Milan Caci Mihailović predstaviće čuveni “Cacijev Uspomenar” 3. avgusta, kao lične zabeleške anegdota iz života glumaca, pretežno iz bifea Ateljea 212, kao omaž mnogim dramskim umetnicima koji nisu više sa nama.

Nova produkcija “Bez pogovora” Harolda Pintera, u režiji glumca Janka Cekića koji i igra sa Nikolom Ivačkovim, imaće prvu reprizu 4. avgusta, dok će se “Bajka o pozorištu” u režiji Dušana Aškovića igrati veče kasnije. Glume: Vladimir Tadić, Voja Raonić, Dragana Janković, Milan Marković, Mirjana Simić, Jovana Tadić i Jovan Simeunović

Čuveni francuski film “Osam žena” Fransoa Ozona dobija i pozorišnu verziju koju će publika gledati 6. avgusta. Prema drami mjuziklu Robera Tome, i režiji glumca Igora Đorđevića, igra osam žena – Ana Pogorelić, Marija Damjanov, Matea Trifunović, Nataša Miovčić, Neda Vuković, Sara Čizmović, Tamara Mladenović i Tijana Gal.
U kući se dešava ubistvo, i to pada jedini muški član i glava porodice – Marsel, i žene shvataju da samo jedna od njih može da bude ubica.

Diplomska predstava “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” studenata glume u klasi glumca Igora Đorđevića i rediteljke Milice Kralj – dramski biser Ive Brešana, ponovo će se igrati 7. avgusta pred beogradskom publikom. U velikom ansamblu igraju: Andrej Jemcov, Đorđe Mišina, Jovan Petrović, Luka Markišić, Neda Vuković, Nikola Petrović, Tamara Mladenović i Teodor Vinčić.
Monodrame “Strah od ljubavi” glumice Sonje Jauković i „Zlostavljanje“ prema pripovetci Ive Andrića, u režiji Tihomira Stanića, gde igra Milica Janković, na programu su 8. i 10. avgusta.

Naslov „Simfonija Crnjanski“ u režiji Đorđa Markovića igraće se 09.08., Vesna Stanković izvešće 11.08. svoju poznatu monodramu „Milunka Savić“, glumica Mariana Aranđelović će 12.08. odigrati Stand Up.

Na listi su i komedija “Klara, dogodilo se nešto neočekivano” (13.08.) Ivana Tomaševića i monodrama “Kontrabas” (14.08.) Patrika Ziskinda, u rediteljskoj postavci Vladimira Đurkovića.

Prošlogodišnja produkcija Teatrijuma – „Don Žuan“ prema motivima komada Molijera, u režiji glumca Tihomira Stanića i Marka Misirače, na repertoaru će biti 15. i 16. avgusta.

Muzička hit komedija „Nas dve“ ujedinjuje pevačicu Zoe Kidu i glumicu Tatjanu Kecman (17.08.), a monodrama “Nadežda Petrović” (18.08.) u tumačenju Biljane Đurović i režiji Božidara Đurovića, govori o toj čuvenoj srpskoj slikarki i bolničarki.

Teatrijum u ponudi ima i ruski komad „Sirena Viktorija“ (19.08.) Aleksandra Galina, u režiji glumca Radoslava Milenkovića, koji i igra sa Milenom Pavlović i Tatjanom Kecman, “Ženici” (20.08.) rediteljskog tandema Pera Eranović-Ivan Baranović, “Slavne srpske vojvode” (21.08.) Boška Puletića.
Glumac Daniel Kovačević će predstaviti svoje rediteljsko viđenje čuvenog romana na sceni “Zločin i kazna” (22.08.) Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, igrano do sada u Ruskom domu u Beogradu.

Još jedan ruski klasik “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova u režiji Borjanke Ljumović i Ivane Terzić na planu je 23.08., komedija “Tuđe slađe” se igra 25.08., ponovo sa rediteljskim potpisom glumca Janka Cekića, a poznatu bokeljsku priču “Tre sorele” Stevana Koprivice će publika gledati 28. avgusta kao klasu glumca Aleksandra Đinđića.

Za sam kraj biće izvedena komedija „Amateri“ (30.08.) reditelja Momčila Miljkovića, a Tihomir Tika Stanić će 31. avgusta zatvoriti letnju scenu svojom monodramom „Na Drini Ćuprija“ prema romanu našeg Nobelovca – Ive Andrića.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad.

Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 1. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.