U trendu

Boka, jednog dana

Roman "Lutajući Bokelj" Nikole Malovića dobio je nagradu "Borislav Pekić" već u nastajanju; do sada je imao četiri izdanja i dobio i nagradu "Laza Kostić" za 2008. godinu, kao i nagradu "Lazar Komarčić"; s dobrim razlogom, jer se radi o odličnom romanu.
"Lutajući Bokelj" je priča o Boki Kotorskoj u bliskoj budućnosti, Boki koja je prvo bila iscepkana na četiri dela, da bi zatim postojala kao samostalan entitet i, bar zvanično, od sveta zaštićena prirodna lepota i jedno od omiljenih letovališta – toliko omiljenih da je gužva neverovatno velika, a sve živo se prodaje kao suvenir, računajući i flaširanu morsku vodu. Za Bokelje život nije nimalo lak, jedina šansa za zaradu im je turizam, a popularnost Boke i veliki broj stranaca u njoj cene su učinili previsokim za "običan svet", koji se nekako bori da preživi – i trpi sve što im se dešava, računajući i slučaj kada lokalnu trinaestogodišnju devojčicu po celom Kotoru juri razulareni pohotni turista.
Celu tu priču o Boki, nimalo nežnu, pratimo iz vizure Nika, autora popularne radio-emisije "Lutajući Bokelj", u kojoj priča o Boki, njenim lepotama, prošlosti i sadašnjosti, emisije u kojoj i te kako mora da pazi na "korektnost" izrečenog, kako ne bi bila zabranjena.
Niko je snalažljiv čovek, ali i čovek sa veoma bolnom tajnom. Kroz roman pratimo ne samo pokušaje Boke da opstane u svetu u kome moćni koriste šta god hoće a život slabih nema nikakvu vrednost već i Nikove pokušaje da živi sa počinjenim grehom, da ga okaje i pročisti se i da ponovo nađe ljubav.
"Lutajući Bokelj" nije svima lak za praćenje; pun je digresija, kao i detalja koji su verovatno znatno razumljiviji Bokeljima nego ostalim čitaocima. Ipak, vredi se potruditi, iskusiti taj ne baš vrli novi svet, upoznati Boku i delove njene istorije, delove njenih legendi, okusiti morske specijalitete i ukus i miris mora… Putovanje kroz svet "Lutajućeg Bokelja" je zaista posebno i vredi ga proživeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.