U trendu

Boris Berezovski 9. decembra na Kolarcu

BEOGRAD – Proslavljeni ruski pijanista Boris Berezovski i orkestar „Muzikon“, predstaviće se beogradskoj publici 9. decembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u 20 časova.

Posle uspešno organizovane prve sezone i uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadij Volodosa, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, „Piano Land“ i Kolarčeva zadužbina nastavljaju koncertni serijal u okviru „Steinway & Sons! Koncertne sezone 2019/2020“ koji je započeo Andrej Gugnin, ruski pijanista za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije.

Velika reputacija Borisa Berezovskog zasnovana je na činjenici da je reč o jednom od najmoćnijih virtuoza današnjice i pijanisti obdarenom jedinstvenim unutrašnjim sluhom koji se odlikuje snažnim senzibilitetom.

Rođen u Moskvi, Berezovski je studirao na Konzervatorijumu u rodnom gradu u klasi Eliso Virsaladze i privatno sa Aleksandrom Sacom.

Posle njegovog debija u londonskom Vigmoru 1988. godine, kritičar časopisa Tajms ga je opisao kao „umetnika koji izuzetno obećava, kao muzičara zapanjujućeg virtuoziteta i neverovatne snage“.

Dve godine kasnije osvojio je Zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi.

Boris Berezovski je redovan gost najprominentnijih ansambala i redovni učesnik velikih resitalskih serija.

Proslavljeni pijanista sebi je postavio novi profesionalni izazov – nastupa sa orkestrima ali bez dirigenta.

Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma, ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru Koncert za klavir i orkestar br.2 Dmitrija Šostakoviča i Koncert za klavir i orkestar br.2 Frederika Šopena, kao što će biti na koncertu u Kolarcu.

Boris Berezovski će nastupiti uz mladi beogradski orkestar „Muzikon“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.