U trendu

Boskovic: Dobra podela je 30 posto predstave „Pariski zivot“

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Roberto Bošković koji je govorio o radu na opereti Žaka Ofenbaha „Pariski život“ čija se premijera očekuje 1. oktobra u Operi i teatru „Madlenijanum“.

Bošković je rekao da je najzahtevnije u pripremi „Pariskog života“ pored kreativnog dela, pripreme
scenografije, kostima i režijske ideje, bilo napraviti stvarno dobar glumački ansambl.

„Mene su učili da ako imaš dobru podelu to je dobrih 30 posto predstave“, rekao je reditelj.

Bošković je rekao da je sa nekima glumcima radio ranije ali da ih je dosta došlo preko audicije i da su u postavi Miloš Đorđević, Dimitrije Cincar Kostić, Arsenije Dubić, Anja Orelj, Vesna Đurković, Đorđe Stojković i drugi.

„Madlenijanum“ je jedno od retkih pozodrišta koje radi audicije, a za „Pariski život“ bilo se prijavilo skoro 300 glumaca iz Beograda i drugih mesta, istakao je Bošković.

Istakavši da mu „Madlenijanum“ pruža mogućnost da ima svoj tim, Bošković je rekao da su u njemu koreografkinja Milica Cerović, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Duška Nešić, dirigentkinja je Vesna Šouc, dok je dramaturg Igor Vajldlih.

Prema njegovim rečima, „Pariski život“ nije ni opera ni mjuzikl, a sa Vajldlihom je radio na tome da originalno trajanje od skoro tri časa svede na dva i deset, pošto je „nažalost došlo vreme da ljudi nemaju vremena“.

Bošković je rekao da će sada u predstavi biti „nova prica i brzina, humor koji izlazi u muzičke brojeve, koji su skoro svaki iskoreografisani“.

Iako „Pariski život“ ima svoj kankan, prema želji Madlen Cepter u predstavu je ubačen čuveni kankan iz druge operete Žaka Ofenbaha „Orfej u podzemlju“, a Bošković najavljuje i letenje u vazduhu, preko stotinu kostima i veliki ansambl od stotinu ljudi.

Upitan da li će pozorište preživeti novo tehnološko doba, Bošković je rekao da neće dobiti utrku sa aplikacijama koje funkcionišu na četiri do 15 sekundi pažnje.

„Ali pozorište je živa stvar. Posle ‘Vesele udovice’ došla mi je gospođa i rekla: ‘Hvala vam! Mi dolazimo već šeti put iz Novog Sada. Hvala vam na ovom veselju, divnim ljudima, muzici. Meni to znači“, rekao je reditelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.