“Božanstvena komedija” u odlomcima kao audio knjiga

BEOGRAD – Italijanski institut za kulturu u Beogradu, povodom predstojećeg obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, priredio je audio-knjigu „Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na trideset i tri jezika“, posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena.

Institut je priredio snimak na srpskom jeziku sa odabranim odlomcima iz „Božanstvene komedije“ u izvođenju dvoje srpskih glumaca – Dragana Vujića Vujketa i Jelene Gavrilović, u prevodu Dragana Mraovića (Dereta, 2016).

Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa Opštinom Ravena i Teatrom dele Albe/Ravena Teatrom, takođe su učestvovali u ovom projektu.

Audio-knjiga prati čitaoca kroz Pakao, Čistilište i Raj i jedinstveno je sredstvo za otkrivanje ove univerzalne poeme koja je izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima, zahvaljujući retkom talentu velikog pisca Aligijerija (Firenca, 1265 – Ravena, 1321).

Prezentacija projekta i više detalja slede u 2021. godini, čim se za to steknu uslovi, usled teške pandemije.

Glumica Jelena Gavrilović nedavno je bila aktuelna i drugim povodom, oživela je čuvenu pesmu „Poslednji tango“ iz filma „Balkan Ekspres“.

Ona je numeru otpevala uživo uz gitarsku pratnju kompozitorke Aleksandre Milutinović u studiju K1 televizije.

Pesmu je posvetila svom pokojnom prijatelju Goranu Aćimoviću Aćimu (vatrenom navijaču Partizana iz Lazarevca), koji je preminuo u prvom naletu Covid-19.

Glumica je u poslednje vreme veoma vredna i aktuelna u TV serijama, te osim pratećih epizodnih uloga u projektu “Nemanjići” i “Ubice mog oca”, TV publiku je osvojila u sapunici “Istine i laži” kroz više od 300 epizoda.

Takođe, nastavila je da bude uključena u telenovele, što se moglo videti u istorijskoj seriji “Crveni mesec”, a bila je i deo američke SF serije “Predstraža” (The Outpost), druga sezona, koja se snimala kod nas 2019. godine, sa još domaćih snaga (Dragan Mićanović, Nikola Rakočević, Nikola Šurbanović, Miloš Timotijević).

Pre toga, njeno lice je bilo vidljivo i u hit serijama “Sinđelići”, “Komšije” i “Selo gori, a baba se češlja”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.