U trendu

Bradić: Naša predstava spaja Teslu i Novi Sad

NOVI SAD – U susret 2022. godini kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ priprema, u okviru programa „Doček“, predstavu „Tesla, izumetnik“ po romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“ u režiji Nebojše Bradića.

Deo ove predstave moći da vide na mostu „Duga“ Novosađani i posetioci Novog Sada u novogodišnjoj noći I to simbolično u 20:22

Reditelj kaže da Tesla u drami stvarnost detektuje intuicijom, pa ga zbog toga imenujemo onako kako je to svojevremeno učinio Laza Kostić.

„Sama kovanica Tesle izumetnik nastala je u majstorskoj radionici Laze Kostiće. Laza Kostić je na svoj način prepoznao u Tesli i nešto drugo od onoga što je pronalazač. Video čoveka koji gleda u budućnost, koji ima viziju i koji se spušta do središta tajne, kako sam to u drami nazvao, da bi otkrio neku viziju koja će čovečanstvu služiti. Dakle, taj izraz koji je na svoj način obeležio predstavu je nešto što je meni poslužilo da oblikujemo ceo narativ. Tesla pravi pozorište i zato je Tesla u pozorištu“ kaže Bradić.

Kako kaže predstava je već uobličena u Srpskom narodnom pozorištu ali će imati svoju predpremijeru ispred mosta „Duga“ kao deo jednog većeg projekta – Evropske prestonice kulture.

„Ona će na svoj način biti deo nečega što zovemo film događanja koje povezuje i grad i jednog znamenitog čoveka koliko i stvaraoce. Najvažnije u tom događaju je publika. Ona će se okupiti oko naše pozornice i tu će imati prilike da doživi nešto što je Teslina sudbina i neka njegova vizija koju smo mi već pripremili i da sa tom vizijom zajedno sa svojim sugrađanima, umetnicima, kreatorima celog događaja bude te večeri. To nije uobičajen doček Nove godine i u tome je posebna znamenitosti same ideje da se u okviru Prestonice kulture otvori jedan ciklus u kom kultura nije samo za privilegovane ljude koji odlaze u institucije, misli Bradić i naglašava da ga raduje što će ova predstava biti deo jednog takvog projekta.

Prema njegovim rečima Tesla je čovek koji nas čitavog života inspiriše, jer se njegova sudbina ne uzima jednokratno.

„Različite generacije su stasavale sa tim velikim nasleđem i svešću da je Tesla neko ko je sa ovih prostora otišao na jedno mesto gde je bilo moguće da ostvari svoju veliku viziju i u tom smislu je i bio podsticaj za mnoge generacije i kreatora i umetnika da traže svoje puteve. Ako polazite sa periferije i dolazite u centar treba vam mnogo smelosti, investicije, hrabrosti, žrtve da biste uspeli i čini nam se da se to desilo bez obzira na strašne žrtve koje je podnosio“ kaže Bradić.
Lik Tesle igra Marko Marković koji ne krije divljenje prema ovom čoveku koji iz naših krajeva otišao u Ameriku da ostvari svoj san.

„Srećan sam što će se sve događati na mostu. Veliki sam pobornik mostova. Onih koji nas pres svega spajaju, ali i onih koji su nas razdvajali pa nas sada ponovo spajaju. Ja mislim da je most mesto koje i kao simbol ovog grada i kao duh ovog grada koji je zaslužio da bude prestonica kulture, predstavlja prefiks koji svaki čovek koji se oseća pripadnikom ovog podneblja treba da razume i treba da doživi kao deo sebe“ kaže Marković.
Marković kaže da mu je samo bitno da iza brkova Teslinih postoji sadržaj i nada se da će ansambl tog našeg Don Kihota i gorostasa približiti publici.

U predstavi još igraju: Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić, Stefan Beronja, Katarina Bradonjić i Tijana Milovanov.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok je muziku za predstavu komponovala Aleksandra Vrebalov.

Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Zvanična premijera zakazana je za 22. januar u Srpskom narodnom pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar