U trendu

Celloman

Ajvan Hasi (Ivan Hussey) opisuje Čelomen projekat kao projekat svog života. Klasično obrazovan čelista, Ajvan se pridružio Rege filharmonijskom orkestru kada je imao 17 godina, pojavivši se na dva albuma – na turneji po Japanu, Jamajci i Evropi. Svirao je kao studijski muzičar sa mnogim umetnicima uključujući i prvi Soul II Soul album.

1993. godine Ajvan se pridružio grupi Duran Duran na njihovoj osam meseci dugoj svetskoj turneji. Zatim je nastavio 1994. sa turnejom Gabrijele.

Ubrzo odlazi u Tel Aviv, gde provodi dve godine svirajući čelo i proučavajući muziku Srednjeg istoka. Po povratku u London, Ajvan počinje da radi sa grupom Smoke City, i radi njihovu evropsku turneju 1997.

Radi sa Lighthouse Family, a u poslednje vreme sa Sonique, Da Lata, i Shaun Escoffrez.

DISKOGRAFIJA:

  • Incognito
  • D“Influence
  • Third World
  • Mick Jagger
  • Stereo MC“s
  • Smoke City
  • Da Lata
  • Lighthouse Family
  • Lynden David Hall
    itd.

Iz intervjua Pitera Kenedija sa Ajvanom Hasijem za Kilbern tajms, decembra 2000:


    „Čelomen – vrlo je verovatno da ime niste čuli ranije, ali, osim ako niste živeli u Nepalu kao jarac, definitivno ste čuli njihovu muziku. Zamislite scenu – Spice girls sede u studiju gde su baš završile svoj poslednji hit. Znaju da će se prodati u milionskom tiražu, ali traže nešto ekstra što će im doneti platinijum – to baš izgleda kao posao za Čelomen.

    „Klasično obrazovan od osme godine, vođa Čelomena Ajvan Hasi tokom poslenjih 10 godina velikodušno je pružao svoj talenat nekim od top-imena u ovom poslu: Take That, The Spice Girls, E17, Wet Wet Wet, The Lighthouse Family, Gabrielle – sada radi sa zvezdom u usponu Sonique. Turneja sa Duran Duran bila je veliko iskustvo za mladog muzičara, ali njegov prioritet bio je solo projekat Čelomen.

    „“Bio sam u mnogim bendovima godinama, ne samo kao čelista već i kao frontman i basista u rok bendovima. Pokušavao sam godinama da uspem na komercijalnom tržištu i baš kada sam prestao da se trudim, počeo sam da privlačim pažnju. To tako ide, zar ne?“

    „Ajvanov debi album će uskoro izaći, a ta prijatna mešavina klasične finoće, blagog džez raspoloženja i srednje istočnjačke egzotike već je privukla pažnju. Snimljen u Tel Avivu, na Jamajci i u Londonu, Ajvanov opus okuplja neke od svetskih najboljih sešn muzičara.

    „“Trebalo mi je puno vremena da napravim svoj solo projekat, ali konačno sam uspeo. To je vrlo eklektičan miks mnogih stilova. Ja radim u pop svetu, pa sam u toku sa hitovima, slušam klasičnu muziku kada se odmaram, a fan sam Boba Marlija. Tu ima mnogo čela, mnogo udaraljki, a i ambijentalnog. Takođe, ima i dosta istoka, jer sam živeo na Srednjem istoku dve godine.“

    „Oni koji su slušali Čelomen album iznenađeni su kako tako tradicionalni instrumenti, ne tako lako kombinovani sa modernim inovacijama, mogu da zvuče tako savremeno.

    „Na pitanje šta ga je nateralo da izabere baš čelo kada se svi mladi muzičari opredeljuju za gitaru, bas, bubnjeve, trijumfima rok sveta, Ajvan odgovara: „Bila je to škola koja me je inicirala da sviram čelo, pa pretpostavljam da njoj dugujem dosta. Postalo je očigledno kada sam imao 14 godina da ću biti muzičar. Moja majka je muzičar, kao i moja dva brata, pa je to bilo neizbežno. Ovaj projekat je kulminacija onoga što radim poslednjih deset godina, u stvari to je moj život do sada.““

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.