U trendu

Četiri režisera koje je Holivud „oterao“ žele da se vrate

HOLIVUD – Četiri režisera koje je Holivud „izbacio“ zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, Roman Polanski, Vudi Alen, Luis C.K. i Nejt Parker, pokušavaju na sve moguće načine da se vrate.

NJihova buduća karijera zavisi od više faktora, ali pre svega, pitanje je da li publika želi da ih vidi ponovo u režiserskoj stolici i šta su uradili u međuvremenu otkako su postali nepoželjni.

Klara Barker, napisala je tekst sa „NJujork tajms“ u kome je opisala šta su cetvorica režisera u međuvremenu radila.
Pocela je sa Romanom Polanskim, koji je upravo završio snimanje filma „Optužujem“, snimljenog u Francuskoj, a koji je u SAD naslovljen „Oficir i špijun“.
To je priča o poznatoj aferi s kraja 19. veka kada je Drajfus optužen za izdaju, a pisac Emil Zola je napisao pismo u kome ga brani, koje je naslovljeno „Optužujem“.

Taman je film počeo da se distribuira a jedna fotografkinja je optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine što je on negirao.

Sledio je protest i nekoliko projekcija bilo je otkazano, reklame su povučene, a udruženje filmskih radnika Francuske razmišlja da ga izbaci iz udruženja.

Ministar kulture je izjavio da umetnikove greške ne mogu da se opravdaju njegovom umetnošću.

Kritičari su bili u manjini, jer film koji govori o nepravdi koja je naneta nevinom čoveku je na prvom mestu po gledanosti u Francuskoj, a distributeri su se postarali da se film prikaže u celoj Evropi, Rusiji i Kini.

Distributeri iz SAD i Velike Britanije se još nisu odlučili da prikažu ovaj film Polanskog.

Dve godine od skandala sa Harvijem Vajštajnom i početka kampanje „Me too“, režiseri koji su bili navedeni da su se ponašali nasilno, teško nalaze posao, mada sve zavisi koliko je ko bio poznat.

Vajnštajnu će biti suđeno za seksualno uznemiravanja i silovanje, iako je negirao da je neku ženu napastvovao i tvrdi da je nevin.
Vudi Alen je upravo poništio ugovor sa Amazonom o snimanju cetiri filma, a i on je bio optužen da se nasilno ponašao prema ženama.

On ima punu podršku svojih kolega u Evropi, ali u SAD je više distributera odbilo da dozvoli da se u medijima pojavi da su bili distributeri njegovih filmova da ne bi u javnosti bili povezani sa njime.

Vudi Alen je bio optužen od strane svoje pastorke da je pokušao da je siluje kada je još bila dete, zbog čega se našao na crnoj listi Holivuda i kod distributera, a to znači i kod publike.
Zahvaljujući evropskoj publici, njih dvojica, Polanski i Vudi Alen, ne ostaju bez posla i imaju bolje šanse u budućnosti od ostale dvojice koji su na crnoj llisti.

Komičar Luis C.K koji je 2017. godine priznao da je masturbirao ispred nekoliko žena dobija angažmane da nastupa kao „stand-up“ komičar, ali nema znakova da će film „Tata ja te volim“ koji je režirao i u kome igra glavnu ulogu biti ikada prikazan u bioskopima.

Nejt Parker je debitovao 2016. godine sa filmom „Rođenje nacije“, ali je dospeo na crnu listu kada je navodno optužen za silovanje.

Sud ga je oslobodio optužbe i Parker pokušava da se vrati na film režijom filma „Američka koža“.

Film je imao dobre kritike i prikazan je na Filmskom festivalu u Veneciji u septembru.

Producent filma Mark Burg se svim silama trudio da odbrani Parkera, tvrdeći da je on najtalentovaniji režiser koga je sreo u poslednje vreme.

„Ako je neko optužen i ispostavi se da je nevin zašto ga i dalje tretiraju kao da je kriv“, pitao se Burg.

Parker se pohvalio da je već dobio ponudu za novi posao i da se nada da će lažna optužba biti zaboravljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar