U trendu

Četvrti Pozorišni Kustendorf počinje danas

BEOGRAD – Četvrti Pozorišni Kustendorf počinje danas na Mećavniku, gde će publilka moći da vidi brojne predstave, a biće dodeljene i nagrade „Zlatni list“ za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca.

Pod sloganom „Društvo spektakla“, festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti društva, odnosno vladajući oblik života.

Drugog dana, reditelj i osnivač Pozorišnog Kustendorfa Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima „Pozorište u društvu spektakla“.

Kusturica kaže da mu je želja da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju.

„Utoliko je ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival zapravo ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juce bili nedodija, a sad ođednom dolaze najveći umetnici sveta“, rekao je Kusturica.

O dobitnicima „Zlatnog lista“ u četiri kategorije odlučivaće žiri u kome su Jovana Stoiljković, glumica, Jelena Mijović, dramaturg, i Veljko Mićunović, reditelj.
U takmičarskom programu predstaviće se Akademija umetnosti u Novom Sadu s predstavom „Kiseonika Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa (Poljska) izvešće komad „Cena Ĺľivota“ dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok.

Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja (Rusija) odigraće „Cehov.nekst“, dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti s komadom „DĹľordĹľ Kaplan“ Frederika Zontaga.
Selekcija festivala kao i prethodnih godina, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškovicju, koji iza sebe ima brojne uspešne predstave na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.
U okviru revijalnog programa, u petak će gostovati Jugoslovensko dramsko pozorište s nagrađivanom predstavom „Zasto je poludeo gospodin R.“, dok će u subotu Beogradsko dramsko pozorište odigrati predstavu „Moje dete“.
Sponozor i ovog Pozorišnog Kustendorfa je kompanija NIS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar