U trendu

Čile: Nova statua moai pronađena u krateru vulkana na Uskršnjem ostrvu

SANTIJAGO – Nova ikonična monolitna ljudska statua moai na Uskršnjem ostrvu, otkrivena je u krateru vulkana Rano Raraku, objavio je danas Gardijan.

Statua veličine 1,6 metara opisana je kao „punog tela sa prepoznatljivim karakteristikama, ali bez jasne definicije“.

Statua je pronađena u koritu suvog jezera u krateru vulkana, navodi se na sajtu zajednice starosedelaca čileanskog ostrva.
„Ovaj moai ima veliki potencijal za naučne i prirodne studije. To je zaista jedinstveno otkriće, jer je to prvi put da je moai otkriven unutar lagune (jezera) u krateru Rano Raraku“, saopštila je u utorak zajednica starosedelaca Ma’u Henua.

Statuu je 21. februara pronašao tim naučnih volontera sa tri čileanska univerziteta, koji su sarađivali na projektu obnavljanja močvarnog područja u krateru unutar vulkana Rano Raraku.
Nekoliko statua moai u toj oblasti stradalo je u oktobarskom šumskom požaru na ostrvu, koje je poznato i kao Rapa Nui, i nalazi se 3.500 km zapadno od Čilea.
Moai su prepoznatljive monolitne isklesane kamene figure izduženih lica i bez nogu koje su uglavnom vađene iz tufa, vrste vulkanskog pepela, na vulkanu Rano Raraku.

Vulkan Rano Raraku i njegove statue moai pripadaju svetskoj baštini Uneska.

Uskršnje ostrvo je dugo bilo naseljeno polinezijcima, pre nego što ga je Čile anektirao 1888. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar