U trendu

„Čipka“ Baleta HNK-a iz Rijeke u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD – Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke gostuje sutra s predstavom „Čipka“ u koreografiji Maše Kolar na sceni beogradskog teatra Madlenianum, a dan kasnije, 23. septembra, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu u okviru programa Beogradskog festivala igre.

Gosti iz Hrvatske stigli su danas popodne u Beograd gde su se s novinarima susreli u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Maša Kolar ne krije uzbuđenje pred nastup Baleta HNK-a iz Rijeke u Srbiji.

„Privukao me je potencijal čipkarskog umeća koji podrazumeva veštinu, fini rad, preciznost, strpljivost i vreme. Kaže se da je čipkarstvo ‘najzahtevnija veština među zanatima’ i sinonim za tihi i dugi rad anonimnih žena. Zato osećam određenu bliskost između dva telesna medija: finog ručnog rada i telesnog rada igrača. Reč je o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja nam je svima bliska“, kazala je Maša Kolar i dodala da imala sreće da radi sa izuzetnom autorskom ekipom.

U potrazi za kulturnim nasleđem regiona, ona inspiraciju traži u tradiciji i folkloru – od istorijskih spisa, usmene i pisane književnosti, muzike, plesova i nošnji, do narodne radinosti, poput izrade čipke.

„Želeli smo da postavimo pitanje koliko je kulturno nasleđe danas živo i koliko nam znači. U strukturi i ritmu čipke sa ostrva Pag, leži bogat izvor stvaranja, kako koreografske strukture, tako i oblikovanja njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, vokabulara i ritma, ali i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke susreću se naše vreme i tradicija“, kazala je Maša Kolar.

Tena Novak Vincek je autorka originalne muzike za predstavu u kojoj između ostalog ima elemenata istarskog folklora.

„Čipku“ će u Beogradu i Novom Sadu oživati Mao Fujita, Kanazir Marta, Krutova Ksenija, Orlić Laura, Pastorini Mićele, Patzak Tilman, Rušin Tea, Tabbouć Ali, Huerta Pardo Carlos, Matarranz Maria, Hernandez Delmar Maria, Prato Nicola, Svebor Zgurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.