U trendu

Cirilicna bastina od 21. do 24. maja u Bajinoj Basti

BAJINA BAŠTA – Četvrta Ćirilična baština, manifestacija posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, biće održana od 21. do 24. maja u Bajinoj Bašti.

Prvog dana manifestacije biće otvoren i Park ćirilice u centru Bajine Bašte, prvi takav koji je izgrađen u Srbiji i koji svojim sadržajima posetiocima donosi priču o ćirilici i o čuvenoj Račanskoj književnoj i prepisivačkoj školi.

Uz splet igara KUD-a „Jelek“ biće proglašene najbolje pesme sa konkursa „Čuvari ćirilice“, otvorena izložba najboljih učeničkih likovnih radova i objavljena mapa ćirilice u Bajinoj Bašti.

Isto veće, na otvaranju Parka ćirilice, nastupiće gudački kvartet RTS-a, u Ustanovi „Kultura “ predavanje „Sporovi oko ćirilice“ održaće Milo Lompar, a biće otvorena izložba kaligrafskih radova Milorada Novakovića.

Drugog dana u Parku čhirilice biće organizovano takmičenje u puzanju „Za bebu više, za slovo bliže“, dodeljene zahvalnice zaslužnima za očuvanje ćirilice, a biće održana i učenička debata „Ćirilica/latinica“.

Takođe, će biti odigrana predstava na otvorenom o životu i radu Ćirila i Metodija i nastanku ćirilice „Bademi ćirilice“.

U ponedeljak, trećeg dana manifestacije, biće održan Karavan kulture govora „Negujmo srpski jezik“ i predavanje profesora Viktora Savića „Rana srpska pismenost“.

Poslednjeg dana, nakon liturgije u manastiru Rača i besede o Ćirilu i Metodiju, sledi Karavan kulture govora „Progovori da vidim ko si“, stručna tribina na kojoj će govoriti Arno Gujon, Slobodan Roksandić i profesor Radovan Knežević, a biće uručene i nagrade Ćirilična darovnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.