Ćristian Scott na Nišvilu

BEOGRAD – Jedna od vodećih zvezda nove američke džez scene, trubač, kompozitor i producent Kristijan Skot (Ćristian Scott) nastupiće 9. avgusta na predstojećem Nišville jaž festivalu.

Kao bendlider, Skot je objavio 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu, „Edison Award“, i dva puta bio nominovan za Gremi.

Skot je prepoznatljiv po svom jedinstvenom tonu, odnosno „tehnici šaputanja“.

Već njegov prvi album, „Rewind That“ iz 2006. godine, bio je nominovan za Gremi

Svoje interesovanje za filmsku muziku izuzetno je uspešno realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kjel Edrijan Skot, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajka Lija.

Prema američkoj medijskoj asocijaciji NPR, „Kristijan skot otvara novu eru džeza“, a magazin „Jaž times“ ga je proglasio „Jaž’s young style God.“

Na spisku istaknutih muzičara različitih stilova s kojima je sarađivao su i Prince, McCoy Tyner, Thom Yorke (Radiohead), Flea (RHCP), Eđie Palmieri, reperi Mos Def, Talib Kweli, Vic Mensa….a članica njegovog benad jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.

Osim muzike za dokumentarne filmove, Kristijan Skot snimao je i reklame za poznate brendove kao i muziku za ESPN Centar.

Prepoznatljiv je i po saradnji s kompanijom „Adams instruments“ za koju je dizajnirao liniju instrumenata koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastup na Nišvilu biće i prilika da tokom svetske turneje koja tokom leta obuhvata nastupe u Kini, Japanu, SAD, Kanadi, Švajcarskoj, Francuskoj… predstavi novi album „Ancestral Recall“, objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj numeri gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni „slam“ pesnik Saul Williams.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.