U trendu

Crkva Svete Marije u Zemunu proglašena za kulturno dobro

BEOGRAD – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da je na njegov predlog Vlada Srbije utvrdila Crkvu Blažene deve Marije u Zemunu za kulturno dobro.

Zavod je saopštio da je tako pred Novu godinu Beograd dobio 445. spomenik kulture u vidu crkve čiji je kamen temeljac položen 1785, stavljena je pod krov 1794, dok je sledeće godine podignut zvonik i osvećena je.

„Obnovljena je 1817. godine, a temeljno restaurirana sredinom 19. veka, kada je dobila novo kube zvonika. Crkva je jednobrodna građevina sa poluobličastim svodom, apsidom i sakristijom na istočnoj strani i zvonikom iznad zapadnog ulaza“, kaže se u soapštenju.

Kako je navedeno, crkva je oblikovana u stilu klasicizma sa elementima baroka i „predstavlja svedočanstvo višekonfesionalnog sastava zemunskog stanovništva“.

Iz Zavoda podsećaju da je najstariji zemunski trg na kojem se crkva nalazi nastao planski u vreme intenzivnije izgradnje Donjeg grada, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeusa Esterajhera.

„Crkva Blažene deve Marije u Zemunu ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasleđa“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, crkva predstavlja markantno obeležje i značajnu spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.