U trendu

Crni biseri dobili priznanje za stvaralaštvo

BEOGRAD – Crni biseri, bend koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, danas je dobio od diskografske kuće Kroacija rekords plaketu „Posebno priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo“.

Priznanje je primio deo članova Crnih bisera, Vlada Janković DŽet, Zoran Petrović, Goran Vukićević i Nenad Dukić, prilikom promocije kompilacije benda „Grejtest hits kolekšn“ (2021) u prodavnici Kroacija rekordsa „Jugoton“, povodom Svetskog dana ploča.

Janković je istakao da je nedavno objavljena kompilacija pesama Crnih bisera važna, jer je tu „sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje više svi bendovi“, kao što su bili Siluete, Elipse, Zlatni dečaci, DŽentlmeni i drugi.

„Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko pre nas, i niko nije umeo da nam pokaže.

Mi smo to radili kako smo znali“, naglasio je basista Janković.

Na kompilaciji Kroacija rekords su 23 pesme Crnih bisera, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je čitav njihov prvi EP (1966) na kome je bila i Jankovićeva „Ne odlazi“, jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepeva stranih hitova.

„Veoma je značajno što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vemena. Crni biseri su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića ‘Kad budem mrtav i beo’ (1967)“, podsetio je rok publicista Petar Janjatović.
Osnovani u Beogradu 1963. godine, Crni biseri su kao jedan od svojih najveći uspeha zabeležili prvo mesto na uticajnoj Gitarijadi 1967. na Beogradskom sajmu, a nekon brojnih promena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine.

Osim Jankovića u Biserima su šezdesetih bili pevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović, i saksofonista Slavko Božović.

Promocija Bisera bila je prilika da se pred novinarima na istom mestu okupe i članovi sledećeg Jankovićevog benda Tunel, Ljuba Ninković, Steva Stevanović i Vlada Negovanović, kako bi promovisali album „Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)“.

Promoterska kuća Long plej nedavno je objavila prvi živi album Tunela, na kome su do sada neobjavljeni snimci iz kultnog kluba „Kulušić“ u Zagrebu, kao i Negotina, Paraćina i Pirota.

„Iza Tunela je ostalo nekoliko velikih pesama kao ‘Volim saks’ i ‘Natali’, ali LJubina pesma ‘Vreme’, koju je kasnije preuzela njegova bazična grupa S vremena na vreme, postala je himnom generacije“, rekao je muzički kritičar Bane Lokner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.