Crteži u porcelanu Velimira Vukićevića u galeriji „Haos“

BEOGRAD – Izložba skulptorskih radova istaknutog umetnika Velimira Velje Vukićevića, pod nazivom „Nulla dies sine linea“, biće otvorena 9. oktobra u galeriji „Haos“.

Vukićević će u galeriji „Haos“ izložiti crteže u porcelanu, a iz galerije ističu da su koncept crteža proširili kako bi pokazali svu raznovrsnost u pristupu različitim materijalima i sve mogućnosti promišljanja linije na sve moguće kreativne načine kroz različite likovne izraze.

Tekst za ovu postavku napisala je Gordana Biba Marković koja kaže da izložbenu celinu čini više grupa radova koji su realizovani u porcelanu, staroj istočnjačkoj tehnici koja po strukturi mase, njenoj nepredvidivosti prilikom modelovanja, sušenja i pečenja iziskuje veliko iskustvo, umeće i upornost.

Vukićević, prema njenim rečima, dovodi oblikovan model do finalne interpretacije, tananosti, transparentnosti i savršenstva.

Njegov opus varira između minijaturnih formi, gotskih i vitalnih vertikala, mističnih razgrađenih kutija koje stvaraju iluziju unutrašnjeg prostora i nagoveštavaju tajne razigrane priče, raskošnih oblika tanjira sa potencijalnim vijugavim linijama izvedenih od materijala i otvorenih, minucioznih oblika koji asociraju na filigransku umetnost savijanja papira – origami.

Materijal od koga su izvedene skulpture maksimalno je istanjen do fascinatnosti.

„Suptilno kružno ili izlomljeno vijuganje ivica porcelanskih ploha u prostoru asociraju na lirsku apstrakciju u geometrijskom modalitetu, odnosno, na crtež izveden oštrom olovkom ili tušem na papiru. Linija teče i talasa u vitalnim, oblim formama, uvrće se, zakrivljuje i zaokružuje ili se rastvara i razgrađuje u kubističkom maniru izlomljenih formi“, ističe Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com