U trendu

Crvi napadaju Veneciju

Zagađenje, plima i vlaga, prenaseljenost i najezde turista odavno ugrožavaju arhitekturu i remek dela umetnosti koje nudi Venecija. Još su im samo falili crvi u drvetu! Visoke temperature i povećana vlažnost ovog leta su pogodovali razvoju ovih malih stvorenja koja se hrane drvetom. Ugroženi su duborezi, slike, stari rukopisi, ali i ikonostasi i predmeti od drveta u nekim od najlepših crkava u ovom gradu.

Za sada je glavna „žrtva“ Frari crkva iz XIII veka i njenih 124 drvenih stolica za hor koje potiču iz XV veka. Stručnjaci upozoravaju da je problem sa crvima sve veći i da su se oni preterano razmnožili tokom dugog, vlažnog leta.

Crkva je „pod hitno“ morala da bude zatvorena radi „lečenja“, jer su u njoj ugrožena i neka od najlepših dela venecijanske renesanse. Između ostalih deo portala koji je oslikao veliki Ticijan, a koji prikazuje Vaznesenje Bogorodice, kao i Belinijev triptih „Devica sa svecima“.

I susedna Scuola dei Carmine crkva iz XVII veka se suočava sa istim problemima. Tamo su crvi čak uspeli da „otkače“ jednu od slika sa tavanice, tako što su progrizli elemente koji su je vezivali.

Umberto Franzoi, venecijanski arhitekta koji je na čelu „tima za spasavanje“, najavljuje nove tehnike u borbi protiv crva i sredstva na nitratnoj bazi koja će biti potpuno bezopasna po zdravlje posetilaca i turista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.