Čudesne galerije Metropolitena zatvaraju se zbog renoviranja

NJUJORK – Galerije Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku, posvećene umetnosti okeana (galerije 353, 354 i 356), biće zatvorene 11. januara zbog priprema za kompletno renoviranje krila Majkl Si Rokfeler (Mićael C. Rockefeller), najavio je taj Muzej.
Konceptualni i fizički otisak krila, koji se prostire na 40.000 kvadratnih stopa, odnosno 3. 716 metara kvadratnih na južnoj strani Muzeja ponovo će biti osmišljen kako bi se publika još jednom upoznala sa svakom od tri glavne svetske tradicije predstavljene u kolekcijama “Okeanija”, “Podsaharska Afrika” i “Drevne Amerike”.

Ponovno otvaranje galerija očekuje se tokom 2024. godine.
Krilo Majkl Si Rokfeler svečano je otvoreno davne 1982. godine i označila je ekspanziju kanona svetske umetnosti koji je predstavio muzej Metropoliten.
Tokom proteklih 40 godina ove galerije su bile dom spektakularnom nizu arhitektonskih instalacija i monumentalnih umetničkih dela iz čitave kolekcije Okeanija.

Glavna galerija 354 sadrži omiljene predmete svih posetilaca, kao što je Kvom plafon koji oduzima dah – instalacija od preko 270 pojedinačno obojenih panela naručenih 1971. godine od savremenih umetnika Kvoma, koji žive u selu Marivai u brdima Vashkuk na Papui Novoj Gvineji.

Osim toga, galerija ima i spektakularne prorezane gongove sa Vanuatua i impresivne maske od kore iz Nove Britanije, kao i niz od devet letećih motki i maski za telo od vlakana, koje je sakupio Rokfeler 1961. godine, kada je radio sa umetnicima Asmata na jugozapadu Nove Gvineje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.