U trendu

Čuveni holivudski glumac stiže u Beograd kao počasni gost FEST-a

Čuveni holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. Festa tokom kojeg će mu biti uručeno priznanje „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Prilikom gostovanja u Beogradu ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.

Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi „Smrt trgovačkog putnika“, a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana. Njegov filmski debi bio je više nego uspešan – uloga u filmu „Mesta u srcu“ donela mu je prvu nominaciju za Oskara.

Nizale su se zapažene uloge u filmovima „Carstvo sunca“ Stivena Spilberga, „Staklena menažerija“ Pola Njumana, Bertolučijev „Čaj u Sahari“.

Uloga okrutnog Vikonta u filmu „Opasne veze“ Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu „Na vatrenoj liniji“ donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu „Biti Džon Malkovič“ u kome glumi samog sebe.

Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje.

I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda.

Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji „RED“ i filmu „Spaliti posle čitanja“ braće Koen.

Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 uloga, Malkovič je i dalje snima, a nedavno smo ga gledali u Netfliksovim hitovima „Bird box“ i „Velvet buzzsaw“.

Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog „Džuno“ i „Ghost world“.

Napisao je i scenario za kratki film „100 godina“ koji je režirao Roberto Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine.

Osim filmom Malkovič se bavi muzikom i modnim dizajnom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar