U trendu

Čuveni pank bend „The Exploited“ 7. maja 2023. godine u DOB

BEOGRAD – Ljubitelji pank i hevi metal muzike imaće prilike da uživaju u koncertima stranih muzičara naredne godine, kada će Beograd na proleće, tokom aprila i maja, posetiti čuveni „The Exploited“, ali i sastavi “Kataklysm” i “Soilwork”. 

Organizatori koncerata su poznate agencije „MM Concerts“ i „Serbian Hellbangers“, koje već duže vreme dovode inostrana imena žestokog zvuka, tako da je u poslednjem periodu zahvaljujući njima više puta dolazio poljski metal bend „Mgla“, holandska diva Anneke van Giersbergen, poznata kao glavni vokal grupe „The Gathering“, kao i nemačko-britanski bend duo „Lebanon Hanover“.

Isto veče 21. aprila 2023. nastupiće iskusni veterani scene, kanadsko-švedska kombinacija „Kataklysm“ i „Soilwork“ u Domu omladine Beograda.

Death metal legende „Kataklysm“ sa radom su počeli početkom devedesetih godina u Kanadi, a poslednje tri decenije svoj muzički put su stvarali kroz metal svet izdanjima koje su u raznim fazama odlikovali haotičnost i melodija.

Ovaj bend je tokom godina napredovao i iz početne faze koju su odlikovali elementi brzine i brutalnosti, prešli u drugu fazu gde je prednost data melodiji, ali bez kompromisa po pitanju agresivnosti.

Bend je nekoliko puta u karijeri svirao u Srbiji, a sada će težište biti na poslednjem sudijskom albumu „Unconquered“ koji zbog korona virusa nije adekvatno promovisan uživo. 

Grupa „Soilwork“ je takođe melodični death metal najpoznatije škole Geterborga, ali pažljivo gradeći sopstveni stil, predvođen Björn „Speed“ Stridom, jednim od najaktivnijih ljudi na metal sceni.

Šveđani su u Srbiji debitovali na Exit festivalu 2019. godine, a nastup u prestonici se već dugo čeka.

Njihov čak 19. studijski album „Övergivenheten“ je objavljen u avgustu za kuću „Nuclear Blast“, a naravno bend će spremiti specijalnu set listu za beogradski koncert. 

Koncerte na ovom diptih maratonu će pojačati i „Wilderun“, američki progrešive metal sastav koji će se pre svega svideti fanovima švedske progresiv metal rok grupe „Opeth“ sa kojima ih najviše porede.

Aktuelni album „Epigone“ ove godine objavila im je diskografska kuća „Century Media Records“. 

Sada sa ponosom dve koncertne agencije predstavljaju i škotski pank bend „The Exploited“ za 7. maj 2023. takođe u Domu omladine Beograda.

Stižu frontmen Vajti Bjučan i ekipa koji ovim dolaskom vraćaju pank u Beograd.

Jedni od poslednjih čuvara iskrenog pank duha, istrajni borci za pravdu i istinu, tvorci beskompromisnog buntovničkog stava, svoj put su započeli 1979. da bi nakon nekoliko demo snimaka 1981. godine izbacili kultni debi album „Punk’s Not Dead“ koji je udario temelje novog talasa pank zvuka. 

Pank atrakcija „The Exploited“ kroz karijeru doživela je turbulentne uspone i padove, i zbog svog tvrdog stava često bili na meti medija i političara.

Ipak, ništa nije moglo da uništi buntovnike iz Edinburga i njihova priča traje već dugih 37 godina, a danas ih pored pank fanova širom sveta identično cene i poklonici metal, hardkor kao i rok zvuka. 

Naslovna pesma prvog albuma “Punk’s Not Dead” je do danas „himna“ pankera širom sveta.

Tokom godina „The Exploited“ su menjali zvuk od street punka, preko žanrova hardcore do metala. Njihova muzika je uticala na razne pank, ali i metal bendove, tako su njihove pesme obradili američki predstavnici – hevi metal bend „Slayer“ i rep hardkor muzičar Ice T.

„The Exploited“ su više puta nastupali u Srbiji, poslednji put na ovogodišnjem 22. izdanju Exita na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.