U trendu

Cyber-izdanja za prave čitaoce

Krajem 1998. godine, profesor filozofije sa Novog Zelanda, Denis Dutton, je pokrenuo Arts & Letters Daily stranu, mesto na web-u koje je trebalo da pruži zaista kvalitetan sadržaj. Ideja je bila jednostavna, ali zato i genijalna. Pomenuti profesor je pošao od jednostavne činjenice da na Internetu postoji mnogo kvalitetnih tekstova, ali da je do njih teško doći u moru reklama i površnih, ponekad blago „imbecilnih“ sajtova. Počeo je sa ekipom mladih saradnika, njegovih studenata, da krstari mrežom i pronalazi članke i tekstove za one koji žele da zaista nešto saznaju ili otkriju.

Dve godine kasnije, profesor Dutton je realizovao još jednu jednostavnu i, opet, genijalnu ideju. Svestan postojanja stručnih knjiga i školskih udžbenika koji su davno rasprodati, oformio je CyberEditions.com, online-knjižaru u kojoj je moguće takve naslove i kupiti. Knjige kojih u knjižarama više nema dostupne su u elektronskom (HTML ili PDF) formatu, ali i u štampanom obliku, na zahtev kupca. I tako se rodio potpuno novi „print-on-demand“ model prodaje knjiga, zaista revolucionaran i sa mnogim prednostima. Pre svega, knjige ne mogu da budu rasprodate, one su uvek dostupne. Takođe, autori mogu da ih ispravljaju i dopisuju, tako da njihova dela mogu da, slično kompjuterskom softveru, imaju oznake 1.0, 1.01… Sve izmene i dopune su odmah i dostupne čitaocima, i ne treba dugo čekati na novo izdanje ili novog izdavača. Naravno, nisu samo čitaoci na dobitku, već i autori, čija se autorska prava poštuju i koji dobijaju do 40% od zarade ostvarene prodajom.

Umberto Eko je, očigledno, bio u pravu kada je nedavno izjavio da će u budućnosti knjižare izgledati sasvim drugačije. Ljubitelji knjiga će moći da na kompjuteru pregledaju naslove, pročitaju odlomak, a zatim i, putem par klikova, plate naslov i… sačekaju da se on odštampa na licu mesta!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.