U trendu

Da li će vrh tornja Notr dama kao stari, ili potpuno nov

PARIZ – Da li će novi vrh toranj katedrale Notr Dam, izgoreo u aprilskom požaru, biti replika starog, za šta se zalaže arhitekta Filip Vilno, ili će preovladati stav da bude savremenog izgleda, koji zastupaju predsednik Emanuel Makron i francuski general Žan Luj Žorželan, glavna je tema ovih dana u pariskoj kulturnoj javnosti.

Katedrala, vekovni simbol francuske prestonice, teško je oštećena u požaru u aprilu, kada su izgoreli vrha tornja, krov i mnogi artefakti.

Trenutno se pregovara kakav će biti novi izgled katedrale, međutim ne ide sve baš po planu. General Žorželan, zadužen za nadgledanje radova na rekonstrukciji, poručio je glavnom arhitekti Vinou da mu je „bolje da zatvori usta“, piše BBC.

Predsednik Makron je postavio rok od pet godina za obnovu katedrale podignute u 12 veku. Mnogi eksperti upozoravaju da je taj cilj veoma ambiciozan, dok je arhitekta ranije rekao da je jedini način za obnovu tornja da bude srednjevekovnog izgleda, odnosno da bude replika onog koji je izgoreo u požaru. Međutim, i general i predsednik smatraju da bi vrh tornja trebalo da ima modernog izgleda.

U tekstu posvećenom pariskoj katedrali BBC je podsetio da je prostor na kojem se sada nalazi Notr Dam, nekada bio galorimski grad Lutecija. Moguće je da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama. Oko 1710. godine, tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim rimskim bogovima. Dodatne arhitektonske ruševine su pronađene sezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a mnoge datiraju iz drevne ere.

U katedrali je bilo 28 skulptura biblijskih kraljeva koje su obezglavljene 1793. i tek 1977. godine otkivene su glave 21 kralja tokom radova u podrumu francuske banke za spoljnu trgovinu. Sada su u obližnjem muzeju Klini koji je posvećen srednjevekovnoj umetnosti.

Skulpture nisu jedini deo Notr Dama koji je uništen tokom Francuske revolucije. Svih 20 zvona – osim ogromnog zvona po imenu Emanuel – uklonjeni su i istopljeni kako bi se napravili topovi. Zvona su zamenjena u 19. veku, ali nisu bila toliko fino napravljena kao starije verzije i pravili su više disonantne buke prilikom zvonjave. Konnačno, 2013. godine, novi ansambl zvona je povratio zvuk katedrale iz 17. veka.

Neke od najpoznatijih fotografija Notr Dama su iz perspektive grotesnih statua. Mali broj ljudi zna da ove statue nisu bile tu do 19. veka. Dodate su između 1843. i 1864. godine tokom radikalne restauracije.

Orgulje u ovoj katedrali imaju 8.000 cevi (neke čak iz 18. veka) i pet klavijatura, čineći ih tako najvećim orguljama u Francuskoj. Na samom vrhu orgulja postojala su oštećenja iz doba revolucije, kada je odstranjen i kraljevski simbol ljiljana (fleur-de-lis), ali je sve ovo obnovljeno 2013. godine, u znak obeležavanja 850. godišnjice katedrale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.