U trendu

DAH teatar slavi 30 godina

BEOGRAD – Centar za požorišna istraživanja „DAH teatar“ najavio je danas da će 30 godina rada proslaviti programom „Spajajući vekove“, koji će se odigravati od 23. do 27. juna u više prostora u Beogradu.

„U okviru programa ‘DAH teatar’ će prikazati sve predstave koje trenutno ima na repertoaru, a ekskluzivno će prikazati poslednju produkciju Odin teatra, bliskih saradnika ovih trideset godina, organizovaće susrete, razgovore, performativna predavanja i koncerte“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, program počinje 23. juna u prostoru „Dorćol plac“ koncertom mlade romske hip-hop grupe Priti Laud (Preety Loud), nakon čega sledi performativni razgovor između članica „DAH teatra“ i događaj u kome će biti korišćeni fragmenti muzike i videa iz predstava teatra.

Tokom sledeća četiri dana na programu su pozorišna instalacija/perfromans za muzejske prostore „Žene DADE“, predstava o dečijim pravima „Za tvoje dobro“, performans „Zemlja“ koji pravi paralelu između presađivanja biljaka i savremenih migracija ljudi, kao i „Zagonetka revolucije“ o smislu revolucije i građanskog angažovanja.

Poslednjeg dana festivala 27. juna gostuje predstava Odin Teatra „Cveće za Torgera“, u režiji i izvođenju Roberte Kareri , životne i pozorišne partnerke glumca Torgera Vetala (1947.2010), jednog od osnivača Odin teatra.

Događaji će se odvijati u Narodnom pozorištu, Dorćol placu, Muzeju Jugoslavije, Malom pozorištu „Duško Radović“, Ustanovi kulture Parobrod, uživo i onlajn, uz podršku Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije, saopštio je „DAH teatar“.

Registrovan kao udruženje građana, „DAH teatar“ je profesionalno pozorište, odnosno umetnički kolektiv koji koristi tehnike savremenog teatra, na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umesnosti, da stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.