U trendu

Dalaras: Mnogo mi znači povezanost srpskog i grčkog naroda

BEOGRAD – Jedan od najvećih festivala klasične gitare u svetu, „Gitar art“ počeo sinoć koncertom proslavljenog grčkog pevača Jorgosa Dalarasa u MTS dvorani u Beogradu, a Dalaras je ekskluzivnom intervjuu za Tanjug istakao da mu mnogo znači povezanost srpskog i grčkog naroda i da mu je svaki nastup u Beogradu važan događaj u karijeri.

Na putovanju u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika, legendarnog pevača iz Pireja pratio je sinoć ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara, među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.

Miljenik beogradske publike izveo je sinoć u koncertnom repertoaru i pesme „Mesečina“ Gorana Bregovića i „Te noći kada umrem, kada odem, kad me ne bude“ Bijelog dugmeta što je atmosferu u MTS dvorani dovelo do ushićenje.

Bio je to očekivani gest grčkog umetnika koji je imao zanimljivu, višedecenijsku saradnju i prijateljstvo sa Goranom Bregovićem još od 1999. godine kada su zajedno snimili album i održali koncert na Aristotelovom trgu u Solunu u znak podrške narodu Srbije i Crne Gore tokom NATO bombardovanja.

Iste godine, tokom bombardovanja, Dalaras je održao humanitarni koncert i u Beogradu, a to je bio drugi njegov dolazak u glavni grad Srbije, nakon što je 1995. održao još jedan humanitarni koncert za pomoć u ratu stradaloj deci u Bosni i Hercegovini.

Dalaras za Tanjug naglašava mu izuzetno prija pažnja beogradske publike.

„Sinoćni koncert je u meni probudio mnogo iskrenih emocija. Dirnula me ta povezanost srpskog i grčkog naroda koja predstavlja mnogo više od muzike. Ta iskrena povezanost mi mnogo znači. Nastupao sam u Beogradu nekoliko puta i uvek su to izuzetno važni događaji u mojoj karijeri“ kazao je Dalaras.

Njegovu muziku kritika širom sveta odavno svrstava u kulturnu baštinu Mediterana.

Slavni kompozitor i pevač afirmiše kroz svoj opus najlvrednije iz grčkog folklora.

Kako kaže, Mediteran je geografija, misao i kultura koji hiljadama godina ujedinjuje mnoge narode.

„Svi mi koji živimo na obalama Mediterana gledamo u iste talase i izloženi smo istim uticajima. Takođe, mi smo narodi koji su tokom godina mnogo propatili i zbog toga, kroz naše pesme, ispoljavamo potrebu da progovorimo o dobroti i miru , jer nažalost te vrednosti nisu uvek dostižne. Oba naša naroda, kako grčki tako i srpski, su mnogo propatila, prošavši kroz bol, nesreće i ratove“ kaže Dalaras.

On je sarađivao sa velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Paco de Lucia, Al di Meola, Bruce Springsteen…Bio je gost naznačajnijih orkestara na svetu kao što su holandski Metropol orkestara, Izraelska filharmonije, Ruski narodni orkestar…

„Mnogo je godina je iza mene, no sa svakim čovekom s kojim sam sarađivao postojala je duboka povezanost, budući da je reč o cenjenim ljudima iz sveta muzike, o velikim kompozitorima, pevačima, muzičarima uopšte. Kada je reč o našim vezama sa Srbijom, bio je izuzetno radostan trenutak za mene kada sam upoznao Gorana Bregovića i kada smo radili zajedno. Postali smo dobri prijatelji i stvorili neke lepe pesme. To je nešto čega ću se uvek s ljubavlju sećati“ kazao je Dalaras.

U eri digitalne revolucije mnogi futuristi predviđaju da će svaki čovek biti okružen gomilom ekrana i da neće imati potrebe za bilo kakvim iskustvima uživo.

Dalaras ne isključuje takav razvoj događaja u budućnosti.

„Stvari idu u tom pravcu, ali verujem da još uvek imamo dosta vremena pred nama. Vidimo povremeno kako televizija na neki način potiskuje bioskop, međutim bioskop i dalje postoji. Mnogo puta vidimo pozorište kako trpi usled televizijskih serija, međutim pozorište i dalje postoji. Mislim da će sve ono što ima vrednost – nastaviti da postoji“ rekao je Dalaras.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.